Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ/ TO ''NAI'' ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...

Να μην ενδώσουν στις κραυγές και να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά ένα «Ναι για την Ελλάδα» κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους...
ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.


Ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος κυρίως σ' εκείνους που σκέφτονται να ψηφίσουν «όχι» και αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να έχουν πολλούς λόγους να είναι θυμωμένοι από τις
πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τούς συμβούλεψε ότι ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, ιδίως σε στιγμές τόσο κρίσιμες όπου μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει έτοιμος να παίξει ρόλο μεσολαβητή. «Αυτή θα είναι η πρότασή μας την Κυριακή το βράδυ. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός θα φερθεί υπεύθυνα. Δε θα κάνει το επόμενο μοιραίο λάθος. Δε θα πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο. Εμείς έχουμε σχέδιο. Και για τη χώρα και για τη διαπραγμάτευση. Αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι το μεγάλο ΝΑΙ» τόνισε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Σταύρου Θεοδωράκη

"Θέλω να μιλήσω σε αυτούς που σκέφτονται να ψηφίσουν όχι.

Όχι στους φανατικούς αλλά στους φίλους που νομίζουν ότι ψηφίζοντας ΟΧΙ θα μείνουμε στην Ευρώπη και η ζωή μας θα καλυτερεύσει. Είναι και τα δύο λάθος.

Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά έμεινε χωρίς συμμάχους. Ακόμη και οι κεντροαριστεροί ηγέτες – ή μάλλον κυρίως αυτοί – όλος ο Νότος, μας ζητάνε να ψηφίσουμε ΝΑΙ. Το ΟΧΙ θα το εκλάβουν ως ένα ακόμη βήμα αποκόλλησης από τον κορμό της Ευρώπης. Και μετά, ποιος στην Ευρώπη θα πει ναι; Ποιος θα πει «να στείλουμε λεφτά να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες» - αν εμείς πούμε ΟΧΙ.

Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς είστε θυμωμένοι. Όλοι θυμώσαμε τα τελευταία χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη. Λάθη από τους πολιτικούς μας– λάθη από την ευρωπαϊκή ηγεσία – λάθη από τους λεγόμενους θεσμούς που δεν κατάλαβαν ότι το πρόγραμμα ήταν άδικο, πίεζε κυρίως τους φτωχούς και άφηνε στο απυρόβλητο τους πονηρούς και τους διαπλεκόμενους. Αλλά δεν είναι ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση. Ο θυμός δε βοηθά να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όσο πιο εύκολη φαντάζει μια λύση τόσο πιο ψεύτικη είναι. Συμμερίζομαι τον φόβο σου για την επόμενη μέρα. Ποιοι θα αποφασίσουν για μας;

Θέλω λοιπόν να σε διαβεβαιώσω: Το ΝΑΙ δε θα φέρει ξανά στα πράγματα το παλιό σύστημα! Αντιθέτως το ΝΑΙ είναι η μεγάλη σύγκρουση με τις παλιές συνήθειες τις οποίες αντιγράφει και η καινούργια κυβέρνηση. Διορισμοί των πιστών, των φίλων, των συγγενών. Χάρισμα χρεών στους πλούσιους – στους πολύ πλούσιους. Σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας.

Αλλά ούτε αυτά είναι του παρόντος. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε το αύριο. Όχι γενικώς και αορίστως το αύριο, αλλά τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη. Πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας;

Ένας υπερυπουργός είπε σε ρωσικό πρακτορείο ότι «κάθε βοήθεια προς τον ελληνικό λαό και κάθε χειρονομία, έστω και συμβολική, θα είναι ευχάριστη». Η επαιτεία λοιπόν είναι το μέλλον μας; Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν την Τρίτη.
Να εφοδιαστεί ξανά η αγορά. Αυτό θα γίνει μόνο με ένα δυνατό ΝΑΙ. Για να μπορούμε να πούμε στους συμμάχους μας: Οι Έλληνες αποφάσισαν – πάρτε και εσείς τη γενναία απόφαση. Μια καλύτερη συμφωνία, λεφτά για την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση του χρέους.

Έχει μεγάλη σημασία, αυτό το ΝΑΙ να το πούμε όλοι μαζί. Να μη διχαστούμε. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά, τα κόμματα έκαναν πίσω. Μπροστά είναι τα κινήματα, οι φορείς, οι ενώσεις, η κοινωνία. Προσωπικά δεν πήγα και δε θα πάω σε καμία συγκέντρωση. Τώρα μιλάνε οι πολίτες. Ο ρόλος ο δικός μας, ο ρόλος των πολιτικών είναι η εθνική συνεννόηση.

Η κρίση είναι βαθιά. Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του. Αυτό το έχω πει από την επόμενη μέρα των εκλογών στον κ.Τσίπρα. Κάνε μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς – όχι μια κυβέρνηση φανατικών. Δε με άκουσε. Συνεργάστηκε με τους ακροδεξιούς.

Κάτι ανάλογο λέω και τώρα. Οι φιλελεύθεροι, οι κεντρώοι, οι αριστεροί, οι αριστεροί μεταρρυθμιστές πρέπει να πάνε μαζί. Η χώρα έχει ανάγκη από τη δύναμη της λογικής. Μια ομάδα αποφασισμένων Ελλήνων, με μια μόνο εντολή: Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

Το Ποτάμι μεσολαβεί. Είναι αυτό που σας είπα από την πρώτη μέρα. Μπαίνουμε μπροστά για να κάνουμε χώρο στην αληθινή Ελλάδα. Αυτή θα είναι η πρότασή μας την Κυριακή το βράδυ. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός θα φερθεί υπεύθυνα. Δε θα κάνει το επόμενο μοιραίο λάθος.  Δε θα πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο. Εμείς έχουμε σχέδιο. Και για τη χώρα και για τη διαπραγμάτευση. Αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι το μεγάλο ΝΑΙ.

Μπορεί αύριο να διαφωνήσουμε σε κάποιες λεπτομέρειες αλλά όλοι συμφωνούμε ποια πατρίδα θέλουμε, ποιο είναι το σπίτι μας. Κάποιοι σας λένε να τα γκρεμίσουμε όλα, να φτιάξουμε μια καλύβα απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και μετά βλέπουμε. Είναι αυτή λύση; Σε καλώ λοιπόν να μη δώσεις λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Ζημιά θα τους κάνεις. Έκαναν λάθος με το δημοψήφισμα. Ήταν μια επιπόλαιη απόφαση. Μην τους επιβραβεύσεις. Εσύ έχεις τη δύναμη. Τα χέρια σου και το μυαλό σου. Σε καλώ λοιπόν να μην κόψεις το τελευταίο σχοινί που μας συνδέει με την Ευρώπη. Σκέψου τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Τους γέροντες με τις χαμηλές συντάξεις. Τους αγρότες που δεν έχουν περιουσίες. Τις ανύπαντρες μητέρες. Αυτούς που ταλαιπωρούνται από δύσκολες ασθένειες. Τα θύματα της μαύρης εργασίας. Όλους αυτούς που νιώθουν ή είναι διαφορετικοί. Όλοι αυτοί έχουν ανάγκη τη στήριξη της Ευρώπης. Για λεφτά και δικαιώματα.

Φίλες και φίλοι

Η ζωή μας είναι φτιαγμένη από το καλό, το καλύτερο, το κακό, το χειρότερο. Δεν έχει άλλα υλικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο κακό. Και μας λένε ότι δεν υπάρχει χειρότερο. Υπάρχει. Και το ξέρουμε. Κράτα λοιπόν την Ελλάδα ανοιχτή. Μην ενδώσεις στις κραυγές. Και αποφάσισε με το χέρι στην καρδιά.
ΝΑΙ για την ΕΛΛΑΔΑ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου