Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

H Αριστερά της Ευθύνης

Του Τάσου Βασιλείου*
… « Λιξηπρόθεσμοι βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι την παρελθούσα διετία νομοθέτησαν το ψαλίδισμα των μελλουσών γενεών, χωρίς να έχουν διαβάσει καν τους νόμους, καταθέτουν στη βουλή, την υστάτη στιγμή, τροπολογίες χιλιάδων σελίδων για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες της εκλογικής πελατείας. Νυσταγμένοι, βαριεστημένοι, ληγμένοι, νομοθετούν επί των ερειπίων, λίγο προτού βρεθούν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Παραδόξως, δε, εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη εκλογική πελατεία. Οι ολίγιστοι και δείλαιοι, δια των επαίσχυντων τροπολογιών τους, δείχνουν ακριβώς ποιοι οδηγούν στην κατάρρευση τα αστικά κόμματα, ποιοι καταπατούν τους συνταγματικούς όρκους και τροφοδοτούν το αντικοινοβουλευτικό μένος του απεγνωσμένου πλήθους. Πολλοί από αυτούς τους βρυχώμενους πολιτικούς νάνους θα ξεμυτίσουν τις επόμενες μέρες και θα ζητήσουν ανανέωση εντολής, υποσχόμενοι το μόνο που γνωρίζουν: συνέχιση της αμοιβαίας πελατειακής εξαχρείωσης. Θα επισείουν τον κίνδυνο των άκρων και της ακυβερνησίας»…. Ποτέ άλλοτε δεν έχω διαβάσει άρθρο του Νίκου Ξυδάκη σε τόσο οργίλο ύφος. (‘’Καθημερινή’’ 7/4/2012). Ενός κορυφαίου δημοσιογράφου, αμερόληπτου, αντικειμενικού, χωρίς ίχνος δογματισμού στα γραπτά του και με εμφανέστατο το πνευματικό του υπόστρωμα. Γνήσιος λειτουργός της δημοσιογραφίας. Αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα υπηρετούν χρόνια τώρα τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να αλλάξει. Η Δημοκρατική Αριστερά προτάσσει ως βασικό πυλώνα της προγραμματικής της πρότασης την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και κατ’ επέκταση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Η αλλαγή αυτή είναι προϋπόθεση ώστε να θεμελιώσουμε τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση και να αποκτήσουμε ένα κράτος μοχλό ανάπτυξης , ικανό να υπηρετεί τον πολίτη, τις ανάγκες της χώρας και να υλοποιεί τις στρατηγικές επιλογές. Για την ανατροπή του υπάρχοντος σαθρού πολιτικού συστήματος αλλά και των κατεστημένων προτείνουμε μια σειρά από ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που χτυπούν τον πυρήνα του προβλήματος. Συγκεκριμένα θα προωθήσουμε:
 Αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης με αυξημένο ρόλο του κοινοβουλίου  Μεγάλη περικοπή του κόστους του πολιτικού συστήματος, των βουλευτικών αποζημιώσεων και προνομίων.
 Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε τα πιθανά αδικήματα να τιμωρούνται και να μπει τέλος σε ένα αίσθημα ατιμωρησίας που υποσκάπτει την κοινωνική ευθύνη
 Καταπολέμηση της διαπλοκής και των παρεμβάσεων ιδιωτικών συμφερόντων και εξωθεσμικών παραγόντων. Διαφάνεια παντού.  Ξεκάθαρες σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής-αυτονομία της πολιτικής.  Συμμετοχή των πολιτών, καθιέρωση ρυθμίσεων για τον κοινωνικό έλεγχο, λογοδοσία.
 Αλλαγή του απαράδεκτου – ληστρικού – αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, υιοθέτηση της απλής αναλογικής με στόχο την ανόθευτη βούληση του ελληνικού λαού και την αποτύπωση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στόχος: το νέο πολιτικό σύστημα να προτάσσει το γενικό συμφέρον κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και τις συντεχνιακές αντιλήψεις.Το γενικό συλλογικό συμφέρον πέρα και πάνω από όλα. Ζητήσαμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε στο κλείσιμό της η Βουλή των Ελλήνων να μη ζήσει ένα 10/ήμερο πρωτοφανούς φαυλότητας και περαιτέρω απαξίωσής της, με τις πάσης φύσεως τροπολογίες για ποικίλα συμφέροντα που προωθούνται από υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


*Ο Τάσος Βασιλείου είναι Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

Μπλόκο στην χρηματοδότηση των κομμάτων από την Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε εξώδικο στον υπ. Εσωτερικών και Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υποστηρίζει ότι «δημιουργεί μέγα... 
 πολιτικό και ηθικής τάξεως θέμα, που σχετίζεται με την ηθική του πολιτικού συστήματος» παράλληλα χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την επίμαχη τροπολογία όπως έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο με επανειλημμένες αποφάσεις της Ολομέλειας αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Η Ντόρα Μπακογιάννη με το εξώδικο ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών «να απόσχει από την έκδοση των προβλεπομένων από τις διατάξεις του νόμου 3023/2002 αποφάσεων για την εκταμίευση των ανωτέρω δόσεων της Κρατικής Επιχορήγησης, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο συμφέρον. Ενώ προς την Διοίκηση της Αγροτική Τράπεζας ζητά να προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των μετόχων και καταθετών της που θίγονται άμεσα»

fimotro