Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Φτάνει πια!

Με όχημα το ασύλληπτο δημόσιο χρέος και με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μια πρωτοφανής επίθεση εκτυλίσσεται στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Η ανάδειξη του διλήμματος «μνημόνιο ή πτώχευση» ως μονόδρομος για το ξεπέρασμα της κρίσης ενισχύεται με κάθε μέσο από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν επώδυνα μέτρα κατά του Έλληνα πολίτη.

Μέτρα που συνεπάγονται πρωτόγνωρη λιτότητα για τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο, που στοχεύουν στην περαιτέρω λεηλασία του εισοδήματός του, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά του δικαιώματα, νέους φόρους, μέτρα που δεν έχουν τέλος. Μέτρα που υποθηκεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού και...

Tο δεν πληρώνω που έριξε τη... Θάτσερ


Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '80, η κυβέρνηση θάτσερ στη βρετανία αποφάσισε να επιβάλλει ένα νέο φόρο στα νοικοκυριά, ο οποίος έμεινε με το όνομα poll tax. Πρακτικά το ποσό που αναλογούσε σε κάθε οικογένεια προέκυπτε από το πόσα άτομα έμεναν σε ένα σπίτι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημά τους.
Σχεδόν αμέσως προέκυψε ένα κίνημα πολιτών που αρνήθηκαν συντεταγμένα να πληρώσουν. Ξεκίνησε από τη Σκωτία και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νόμου να μην πληρώσει περίπου το 30% των φορολογούμενων (διευκρινίζεται πως η άρνηση αφορούσε ΜΟΝΟ τον poll tax - ή community charge επίσημα).
Η αντίδραση της θάτσερ ήταν τυπική. Απειλές, διαστρέβλωση, επιλεκτικές δίκες και καταδίκες και απόπειρα καταστολής του κινήματος όπου έβγαινε στο δρόμο.

Αποκορύφωμα του κινήματος η τεράστια πορεία του της 31ης Μαρτίου του 1990, όταν πάνω από 300.000 άνθρωποι συγκρούστηκαν στο Λονδίνο με την αστυνομία, η οποία και έχασε τον έλεγχο της πόλης. Μετά τα επεισόδια οι εργατικοί και η πιο επίσημη αριστερά (δηλαδή το militant) καταδίκασαν τα επεισόδια (ο "εργατικός" κίνοκ είπε πως τα έκαναν αναρχικοί χούλιγκαν). Το κίνημα όμως απλώς διογκωνόταν μέρα με τη μέρα, οπότε κάποια στιγμή οι κατά τόπους αστυνομίες και δικαστικές αρχές να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να καλούν σε δίκη άλλους πολίτες, μιας και τα δικαστήρια και η αστυνομία είχαν κατακλυστεί.

Η αποτυχία του poll tax έριξε τελικά τη θάτσερ. Με τη λαϊκή αγανάκτηση (ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της) να βαράει κόκκινα και το νόμο ουσιαστικά να έχει γίνει κωλόπανο, οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι της έχωσαν μια καλή τρικλοποδιά και την ανάγκασαν σε παραίτηση. Και παρόλο που οι τόρυδες ξαναπήραν την εξουσία στις επόμενες εκλογές, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μαίητζορ (ο νέος αρχηγός των τόρυδων) ήταν να αποσύρει τον poll tax.

«Μαύρα μαντάτα» προανήγγειλε εμμέσως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας


«Καταστροφική επιλογή» κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Βουλή και στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Καταστροφική, διότι τα Ταμεία είναι φορτωμένα με 75 δισ. ομολόγων του Δημοσίου και μία μείωση της τάξης του 30% στα ομόλογα αυτά θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες «προσαρμογές» από τις προβλεπόμενες με το Μνημόνιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα για να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους.

«Θα πρέπει να «δαγκώσουμε την σφαίρα», κατά το αγγλοσαξωνικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο χαρακτηριστικά και ως...

περισσότερα