Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Οι ισχυρές πιέσεις που ασκούν στον κλάδο του ελαιολάδου οι εισαγωγές από την Ιταλία έριξαν τις τιμές παραγωγού το Νοέμβριο έως και 20 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο διάστημα λόγω των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην Ισπανία. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές στην ισπανική αγορά διαμορφώθηκαν από 2,10 έως 2,15 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,05 ευρώ το κιλό για το παρθένο και στα 2 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσους.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Ένα μεγάλο σκάνδαλο με μολυσμένο νερό που προορίζεται για γενική κατανάλωση αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα New York Times.Πάνω από το 20% των συστημάτων διαχείρισης νερού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Από το 2004, το νερό που πίνουν 49 εκατομμύρια Αμερικανοί περιέχει βλαβερές ουσίες όπως αρσενικό, ραδιενεργά υπολείμματα και βακτήρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ενημερωθεί για την παραβίαση του νόμου, αλλά από τις υπηρεσίες που παραβίασαν το νόμο μόνο το 6% οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Μολυσμένο νερό εντοπίστηκε στις περισσότερες πολιτείες ενώ μόνο στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν 205 παραβάσεις.Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες,19 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από παράσιτα και βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο νερό που πίνουν.Τα κρούσματα συγκεκριμένων τύπων καρκίνου όπως στήθους και προστάτη, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, και επιστημονικέ έρευνες συμπεραίνουν ότι σχετίζονται με τη μόλυνση του νερού.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια, ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γ. δολοφονήθηκε από τις σφαίρες εκείνου που είχε οριστεί από το κοινωνικό σύνολο να φροντίζει για την ασφάλειά του και για την διαβίωσή του σε μια κοινωνία δικαίου.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2009, στην Κηφισίας, ο δεκαπεντάχρονος Σόλων Χ. δολοφονήθηκε από έναν οδηγό.
Για τον Αλέξη κάηκε η Αθήνα, και ακόμα καίγεται. Ο θάνατος του Σόλωνα όμως πέρασε στο ντούκου, όπως και τόσοι άκόμα θάνατοι των θυμάτων της βίας των δρόμων, που δεν είναι παρά ένα ακόμα από τα προσωπεία της ΒΙΑΣ που κυριαρχεί σε κάθε άποψη της κοινωνικής ζωής της χώρας μας.
Το συμπέρασμα είναι πως πολύ εύκολα μπορείς να στρέψεις τον Έλληνα εναντία στο μπάτσο του, δεν μπορείς όμως με τίποτα να τον στρέψεις εναντία στην πολύ πιό φονική τετράτροχη λαμαρίνα του και στους εγκληματίες πολιτικούς που συντέλεσαν τόσες δεκαετίες στηην πλήρη απουσία ΣΕΒΑΣΜΟύ όχι μόνο στους δρόμους, αλλά παντού.