Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία η Ντόρα Μπακογιάννη

Η Παραπολιτική ήταν ένα μέσο που αντιμετώπισε θετικά το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας καθώς σύντομα κρίναμε ότι η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι μια "κανονική" Δεξιά αλλά ένα λαϊκίστικο μόρφωμα που επιδιώκει απλώς να διασώσει την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας απέτυχε. Στις πρόσφατες εκλογές, το προσωποπαγές κόμμα της κ.Μπακογιάννη δεν κατάφερε...

...να πείσει το ακροατήριο του φιλελεύθερου χώρου στον οποίο απευθύνθηκε και το εκλογικό της ποσοστό οφείλεται κυρίως στην παραδοσιακή εκλογική "πελατεία" της οικογένειας Μητσοτάκη. Αν ρίξετε μια ματιά στους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι του κόμματος, θα διαπιστώσετε ότι τα λίγα φιλελεύθερα στελέχη -που προτίμησαν τη Ντόρα αντί της Δράσης- έλαβαν πολύ λίγους σταυρούς σε αντίθεση με πρώην πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν ένα κόμμα συνεπές στο δημόσιο διάλογο αλλά ασυνεπές στα όσα υποσχέθηκε στους φίλους του. Δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη Ντόρα, δεν εξελίχθηκε σε ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα ενώ δεν κατάφερε να συνεργαστεί με όμορους πολιτικούς σχηματισμούς.


Την επομένη των εκλογών, στις συνομιλίες μου με φίλους και στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήμουν σαφής "η Ντόρα θα πρέπει να πάει ή σπίτι της ή στη ΝΔ". Έγραψα μάλιστα εδώ ότι είμαι κατά μιας κυνικής συμμαχίας ΔΗΣΥ-Δράσης. Μιας και το σημερινό πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά είναι φοβερά μέτριο, έχω την αίσθηση ότι η ελληνική Δεξιά δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τη Ντόρα να πάει σπίτι της.

Εκτιμώ το ατομικό της πολιτικό βάρος κι ως εκ τούτου θα της πρότεινα να μην διστάσει να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία και να συνεχίσει εκεί τη δική της μάχη. Την έχουν ανάγκη οι λίγοι φιλελεύθεροι βουλευτές του κόμματος, την έχει ανάγκη η Ν.Δ που νομοτελειακά θα δώσει μόνη της τη μάχη κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον φιλελεύθερο χώρο, η εξέλιξη είναι εξίσου θετική καθώς δημιουργούνται επιτέλους οι συνθήκες για να γεννηθεί κάτι πραγματικά νέο, χωρίς βαρίδια και χωρίς φθαρμένο πολιτικό προσωπικό. Ο χώρος θα αναπνεύσει και δεν θα χρειάζεται πλέον να απολογείται για περίεργες υποθέσεις τρίτων.

Πολλοί θα μιλήσουν για "προδοσία" κι άλλοι για "κωλοτούμπα". Προσωπικά, δεν θα το κάνω. Δυστυχώς όμως η συγκυρία απαιτεί κυνικό πολιτικό ρεαλισμό...

.parapolitiki.