Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγη,εφημερίδα Δημοκρατία

Πραγματικά, μου κάνει εντύπωση η αγωνία που διακατέχει την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα που θα έχει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ σε κάτι νέο.

Δεν θα μπω στην ουσία του ζητήματος, διότι πιστεύω ότι αυτό που κάποτε εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ μέχρι την εκλογή Σημίτη έχει ήδη απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ένα μικρό κομμάτι «εκσυγχρονιστών» ψηφοφόρων μετακινήθηκε στη Ν.Δ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα ενδιάμεσο κόμμα δεν μπορεί να «γεννηθεί» ως εν αναμονή κυβερνητικός εταίρος. Τώρα, εάν αυτό το κόμμα μπορεί να εκφραστεί από ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και δεν έπεισαν κανέναν, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Η άποψή μου είναι ότι αυτός ο χώρος, εάν θέλει να επιβιώσει, οφείλει να διαγράψει τους λογαριασμούς του με το χθες (και όχι τα χρέη του), να βρει ένα άφθαρτο πρόσωπο και κυρίως να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό πρόσημό του – δηλαδή, με ποιους θα πάει την επόμενη ημέρα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, και αυτό θα περιμένω να ακούσω από τους υποψήφιους αρχηγούς και αρχηγίσκους που διεκδικούν την καρέκλα. Πολύ φοβάμαι ότι κανείς δεν θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και τα δύσκολα θα ξεκινήσουν για όποιον εκλεγεί από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ας σταθώ, όμως, στην παρατήρηση με την οποία ξεκίνησα το σημερινό σημείωμά μου: Είναι δυνατόν στη Ν.Δ. να πιστεύουν ότι θα βγουν κερδισμένοι αν -ας πούμε- βγει αρχηγός ο Καμίνης ή ο Θεοδωράκης ή ακόμη κι αν επιστρέψει ο ΓΑΠ; Είναι σοβαροί οι άνθρωποι; Ή, μήπως, δεν θέλουν να καταλάβουν όσα λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες τα στελέχη του κόμματος;

Για να τα κάνω λιανά, μπας και τα καταλάβουν: Η Ν.Δ. από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει ούτε έναν. Ακόμη και αυτοί που νιώθουν προδομένοι από τις επιλογές του κόμματός τους, στην καλύτερη για τη Ν.Δ. περίπτωση, εάν δεν ψηφίσουν άλλα κόμματα της Αριστεράς, θα καθίσουν στο σπίτι τους την ημέρα των εκλογών.

Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη μετοικήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι μαθημένοι στο κράτος-πατερούλη, πάλι δύσκολα θα «τσιμπήσει» κάποιους η Ν.Δ.
Από τους… πλανεμένους -κατά την Πειραιώς- πρώην ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να περιμένει και πολλές επιστροφές, μια και ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ελκυστικό αφήγημα και, καθώς κανείς δεν τους πλησιάζει, νιώθουν «ξένοι» στο ίδιο τους το σπίτι. Αν δεν ανοίξουν την πόρτα της Πειραιώς (με… ραντεβού, εννοείται, διότι αλλιώς θα φάνε πόρτα), δεν θα βρουν κανέναν γνωστό ή φίλο από τα παλιά.

Τι έχει μείνει, λοιπόν, στη Ν.Δ. για να αυξήσει τα ποσοστά της; Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, οι νέοι ψηφοφόροι (αυτούς που η Ν.Δ. δεν θεώρησε ώριμους να ψηφίσουν στα 17) και όποιους φίλους και γνωστούς «τσιμπήσουν» οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος που δεν θα ψήφιζαν Ν.Δ., αλλά θα τους κάνουν το χατίρι.

Αυτό λέει η απλή λογική. Τώρα μπορούν να μας εξηγήσουν πώς θα τους βοηθήσει εκλογικά μια «ισχυρή» ΔΗ.ΣΥ., που, για να γίνει… δυνατή, θα πρέπει να πάρει πίσω αυτούς οι οποίοι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές Ν.Δ.; Θα περιμένουμε τους αναλυτές. Διότι, όπως το βλέπουμε, η Ν.Δ. από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μόνο χαμένη θα βγει.

ΥΓ.: Λάβαμε την ευγενική απάντηση του γραφείου Τύπου του Δήμου Λέσβου. Συμφωνούμε απόλυτα και αυτό επισημάναμε, ότι η κοινωνία της Λέσβου έχει διαφορετικό αξιακό κώδικα και συμπεριφορές τόσο στο Προσφυγικό όσο και σε άλλα ζητήματα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Και γι’ αυτό αξίζουν «μπράβο» σε όλους.