Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

 Ο Σαμαράς δηλώνει παρών και στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Ολο και πιο έντονα κάνει αισθητή την πολιτική του παρουσία ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η χθεσινή ημέρα των γενεθλίων του, με τη συμπλήρωση 65 ετών, αποτέλεσε ένα ακόμα σήμα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δηλώνει παρών και στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, τα όσα είπε κυρίως ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτηςκαι δευτερευόντως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.Άδωνις Γεωργιάδης για τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα συνέδεσαν με το υπεραταμείο αποκρατικοποιήσεων που ήταν πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το 2013.

Η επιλογή του κ. Σταμάτη, εξ απορρήτων του πρώην Πρωθυπουργού, εκτός από την αναφορά του πιθανό χρόνο εκλογών την άνοιξη του 2017, να πει από το βήμα της Βουλής ότι το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ήταν πρόταση της γερμανικής πλευράς προς τον κ. Σαμαρά που δεν δέχθηκε και ως εκ τούτου οι δανειστές του…τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια και άνοιξε ο δρόμος για τον νυν ΠρωθυπουργόΑλέξη Τσίπρα.

Ήταν η πρώτη φορά που δημόσια επέλεξαν από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού να αναφερθούν στα αίτια της πτώσης του κ. Σαμαρά από την εξουσία και όπως πληροφορείται «Το Βήμα» σταδιακά θα γίνουν και άλλες αποκαλύψεις για εκείνη την περίοδο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και σχετική αναφορά κάποια στιγμή και του ίδιου του Μεσσήνιου πολιτικού.

Από τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού είναι σαφές ότι δηλώνει «παρών» σε κάθε ευκαιρία και δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τη γραμμή της σιωπής και είναι αποφασισμένος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα» να παρεμβαίνει συνεχώς και να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο ίδιος εξάλλου, αλλά και οι υποστηρικτές του επισημαίνουν τα περί πολιτικής δικαίωσης και αυτό ήταν εμφανές και από την προ ημερών δήλωσή του, λίγο μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση. Tαυτόχρονα βουλευτές και στελέχη που τον στηρίζουν, τόσο με εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ όσο και στα social media, κινούνται στη γραμμή: «κάθε μέρα που περνάει ο λαός διαπιστώνει ότι αδίκησε τον Σαμαρά».

Η χθεσινή όμως κίνηση συνεργατών και φίλων του να του διοργανώσουν ένα μικρό πάρτι γενεθλίων σε κεντρικό εστιατόριο-μπαρ της Αθήνας και μετά να δημοσιοποιήσουν σε site και blogs βίντεο και φωτογραφίες είχε τη σημασία της. Και αυτό διότι, θέλανε να προβάλλουν κυρίως την τούρτα, στην οποία υπήρχε η εξής φράση με μορφή hastag #Samaras_tha_lete_kai_tha_klaite! («Σαμαρά θα λέτε και θα κλαίτε».

Η κινητικότητα του κ. Σαμαρά και των υποστηρικτών του προκαλεί συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και μέλη της σημερινής ηγεσίας προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τις παρεμβάσεις του πρώην Πρωθυπουργού, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, όπου η παρέμβαση του κ. Σαμαρά, κατά το ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «γραμμή» στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκηνα σκληρύνει τη θέση του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση πολιτικής αποστράτευσης, αλλά αντίθετα είναι παρών και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο, υπερασπιζόμενος την πολιτική που άσκησε. Π.χ. προ ημερών συναντήθηκε με μια μεγάλη παρέα νεολαίων της κεντροδεξιάς σε κεντρικό καφέ της Αθήνας και συζήτησαν επί περίπου τρεις ώρες. 

Σημείο αναφοράς, όπως λένε συνομιλητές του είναι πρώτη μεγάλη πολιτική ομιλία που έκανε, περίπου 13 μήνες μετά την πτώση της κυβέρνησής του, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου στην Καλαμάτα, όπου είπε: «Ξέρω τις δυσκολίες, γιατί πάλεψα με «θεούς και δαίμονες». Αλλά κράτησα τη χώρα όρθια... Είδα πολλές φορές την κρίσιμη στιγμή να μου «τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια». Όχι μία,πολλές φορές. Κι από πολλές πλευρές...Αλλά κράτησα και την παράταξη όρθια και τη χώρα όρθια, φέρνοντας την Πατρίδα μου σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ό,τι την παρέλαβα».