Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΚΡΑΝΑΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΑΛΛΑ ΣΩΣΑΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ"

Με προσωπικό και συναισθηματικό τόνο ξεκίνησε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και απευθυνόμενος προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου εκθείασε το θάρρος και την γενναιότητά του για τις αποφάσεις που πήρε. «Φίλε Γιώργο, σε συγχαίρω για τις...
γενναίες αποφάσεις, γιατί η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό» ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε λεπτομερώς τις διαδικασίες και τις δυσκολίες για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση, ενώ κατέστησε σαφές ότι τώρα παίζεται το παιχνίδι τόσο με την ΝΔ όσο και στο εσωτερικό της παράταξης.

«Παίζεται η υπόσταση της χώρας και του Κινήματος» τόνισε και πρόσθεσε πως «μπορεί να πικράναμε τον λαό, άλλα σώσαμε την χώρα».

Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι μπορούμε να κρατήσουμε το τιμόνι. Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχτηκαν χωρίς συζήτηση το μνημόνιο. Είχα πει πως ήθελα αυξημένη πλειοψηφία. Δεν έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης. Δεν είχαμε απέναντί μας σοβαρούς συνομιλητές. Πολλές φορές στο υπουργικό συμβούλιο είχα μιλήσει για το μνημόνιο και τα λάθη που υπήρχαν.

Η περιπέτεια που ζούμε έχει αδικία και την δεχόμαστε όλοι μας. Η απόφαση της 28ης Οκτωβρίου, μας οδήγησε σε απώλεια ελέγχου. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την εντολή προκειμένου να προσελκύσει και τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ ώστε να διαμορφωθεί ένα μέτωπο για καλύτερες προϋποθέσεις σε κοινωνία και εταίρους. Δεν ήταν εύκολο αυτό. Η Ν.Δ. είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων.

Από το PSI (αρχές Μαρτίου) και τη νέα δανειακή σύμβαση (τέλος Μαρτίου) θα εξαρτηθεί η σωτηρία της χώρας, αν θα παραμείνει στο ευρώ.

Στο μεταξύ έχουν να γίνουν και άλλα. Να ψηφιστούν νομοσχέδια, να γίνουν συνεναίσεις.

Θέλω να σας πω πως πρέπει να διαχειριστούμε με εθνική ενότητα όλη αυτή την περίοδο. Αυτούς τους τρεις μήνες παίζεται η υπόσταση της χώρας και της παράταξης. Ο μύθος της επαναδιαπραγμάτευσης τελείωσε. Τώρα πρέπει να έχουμε πειστικό λόγο, υπογραφή με βάρος, να πείσουμε τον κόσμο. Όταν προξηρυχθούν εκλογές, θα είναι πολύ αργά.
Είχα ζητήσει ο νέος πρόεδρος να είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Έκανα λάθος. Έπρεπε να είχα πει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου»
ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζελος.