Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΑΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ.

ΥΠΗΡΞΕ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ Η ΜΟΝΗ.

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Οι καλύτερες πολιτικές και πενυματικές παραδόσεις της Ελλάδας στη ΝΔ- Άρθρο Σαμαρά στον "Επενδυτή"

Πριν από λίγες μέρες έθεσα στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το ζήτημα της ιδεολογικής ταυτότητας της σύγχρονης Κεντροδεξιάς: Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδέες. Όσοι πιστεύουν ότι η άσκηση πολιτικής είναι απλά θέμα «τεχνοκρατικής διαχείρισης», φτωχαίνουν την πολιτική, την αδειάζουν από νόημα κι από ακτινοβολία στον λαό. Τελικά, αποδυναμώνουν την ίδια τη δημοκρατία... Γιατί η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής οδηγεί σε αποπολιτικοποίηση της διακυβέρνησης. Δεν μπορεί η Κεντροδεξιά να απουσιάζει από τη μάχη των ιδεών. Τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς υπερασπίζονται τις δικές τους ιδεολογικές αρχές, τις αναδιατυπώνουν συνεχώς, εκσυγχρονίζουν το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο. Για εμάς, για την Κεντροδεξιά, αυτό θεωρείται από κάποιους «απαγορευμένο ταμπού» Η παράταξη μας, από τις γραμμές της οποίας βγήκαν και τις ιδέες της οποίας υπερασπίστηκαν μεταξύ πολλών άλλων λαμπρών πνευματικών ανθρώπων ένας Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ένας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ένας Γιώργος Σεφέρης και ένας Οδυσσέας Ελύτης, η παράταξη αυτή θεωρείται σήμερα «παρίας» στις μεγάλες διανοητικές αναζητήσεις της εποχής μας! Δεν της επιτρέπουν ούτε τη μεγάλη πνευματική κληρονομιά της να επικαλεστεί, ούτε τις διαχρονικές της αξίες να υπερασπιστεί. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Σεβόμαστε τις ιδέες όλων. Αλλά υπερασπιζόμαστε τις δικές μας ιδέες. Που είναι συνδεμένες με τις καλύτερες πολιτικές και πνευματικές παραδόσεις της Ελλάδας.

■ Τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη (είτε αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοδημοκρατικά, είτε ως συντηρητικά, είτε ως οτιδήποτε άλλο), δίνουν και κερδίζουν τη μάχη των ιδεών. Γιατί γνωρίζουν ότι πολιτική διακυβέρνηση χωρίς ιδεολογική επιρροή είναι απλή διαχείριση. Συνήθως κακή διαχείριση... Η δική μας ιδεολογία, ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, έχει επιρροή σε όλη την κοινωνία. Δεν χρειάζεται να εισαχθεί «απ' έξω» και να επιβληθεί «από τα πάνω». Στηρίζεται σε αρχές και αξίες «αυτοφυείς» στην ελληνική κοινωνία και την παράδοση της, αυτονόητες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και προπολλού κυρίαρχες παντού στον κόσμο. Η κοινωνία δεν θα «ενοχληθεί» αν υπερασπίσουμε τα δικά της βαθύτερα πιστεύω. Αντίθετα, θα απομακρυνθεί από εμάς, αν δεν καταφέρουμε να τα ενστερνιστούμε και να τα υπερασπιστούμε... Κι αυτή τη στιγμή μάς βλέπει με επιφυλακτικότητα γι' αυτό ακριβώς: Γιατί για πολλά χρόνια τα αποσιωπήσαμε... Στη νέα μας πορεία, λοιπόν, κάνουμε άνοιγμα σε όλη την κοινωνία και ακουμπάμε το μέγιστο φάσμα των συμπολιτών μας.
Αρχές μας είναι:
Οι αστικές αρχές της εργατικότητας, της αξιοκρατίας, της συνέπειας, της κοινωνικής ισορροπίας και του σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Οι φιλελεύθερες αρχές της ανταγωνιστικότητας, των ατομικών δικαιωμάτων και της προσωπικής ευθύνης.
Ο ρόλος της μεσαίας τάξης, ως κορμού της κοινωνίας (Αριστοτέλης), ως κέντρου βάρους της δημοκρατίας (Μοντεσκιέ, Μαξ Βέμπερ) και ως μοχλού της ανάπτυξης (Ρούσβελτ, Ντε Γκολ, Αντενάουερ, Κένεντι, Μιτεράν).
Ο κοινωνικός χαρακτήρας του φιλελευθερισμού, που αντιδιαστέλλεται προς τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν τις κοινωνίες σε αδιέξοδα.

■Ο πατριωτικός χαρακτήρας του φιλελευθερισμού, που αντανακλάται άμεσα στις βαθύτερες ευαισθησίες του λαού μας ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει για την πατρίδα και την ελευθερία. Όλα αυτά δεν «περιχαρακώνουν» την παράταξη μας! Αντίθετα, διευρύνουν την επιρροή της. ιδεολογία μας είναι απελευθερωτική και ενωτική, ακριβώς γιατί παραμερίζει ψεύτικα διλήμματα: Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Διαλέγουμε ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην πατρίδα και την εξωστρέφεια. Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, ακριβώς για να μπορέσουμε να προκόψουμε με εξωστρέφεια ως ανοικτή κοινωνία σε έναν ανοικτό κόσμο. Θέλουμε την Ελλάδα ανοιχτή κοινωνία, αλλά όχι «ξέφραγο αμπέλι»... Θέλουμε τη χώρα μας πλήρες μέλος της Ευρώπης με πλήρη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όχι «κράτος-παρία», ούτε χώρα «περιορισμένης ευθύνης», ούτε «φινλανδοποιημένη περιοχή».Όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα σε όλες τις άλλες δημοκρατίες. Μόνο στην Ελλάδα κάποιοι ισχυρίζονται ότι τέτοιες απόψεις μπορεί να «απωθούν τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους»! Πάρτε, για παράδειγμα, τον ιστορικά «κεντρώο» ψηφοφόρο. Του οποίου οι θέσεις έχουν αλλάξει από εποχή σε εποχή.

■Είναι κυρίως οι δικές μας απόψεις που τον συγκινούν σήμερα. Κι όχι μόνον αυτόν... Άλλωστε, οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν είδαν με συμπάθεια όσους υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν το 2004. Όπως δεν είδαν με συμπάθεια ούτε την πρόσφατη υπερψήφιση του μνημονίου για τον «μηχανισμό στήριξης»...
Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: Οι υποστηρικτές ακραία αντιλαϊκών θέσεων να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των... κεντρώων αντιλήψεων! Η στροφή μας στην ιδεολογία είναι επιστροφή στην πολιτική. Είναι η στέρεα βάση για τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού πλειοψηφικού ρεύματος. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά μέσα σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ... Αυτό ενοχλεί κάποιους... Δεν ενοχλεί τους ψηφοφόρους μας. Αντίθετα, αυτοί το θέλουν. Δεν ενοχλεί τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Αντίθετα, το παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Απειλεί, όμως, το ΠΑΣΟΚ. Και ενοχλεί τα «εξαπτέρυγά» του. Τι να κάνουμε; Μικρό το κακό...

Μπορεί να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική – Νίκος Παπανδρέου


Ο αδερφός του πρωθυπουργού και αντιπρόεδρος στο ΙΣΤΑΜΕ μιλάει για τη συμμετοχή του στην κυβερνητική αποστολή στο Αμπου Ντάμπι, για το βαρύ όνομα που κουβαλά, για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν απ' αυτό και τον τρόπο που το διαχειρίζεται, για την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα, για τον πρωθυπουργό που «είναι ο πιο σεμνός πρωθυπουργός που έχουμε δει μέχρι τώρα», για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ν' ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική.
Θα σας ρωτήσω αμέσως αμέσως για το επώνυμο που κουβαλάτε.

- Κατάλαβα. Πάλι τα ίδια. Γνωρίζω ότι όποια συνέντευξη κι αν δώσω, πάντα θα αρχίσουμε με το επώνυμο. Ας είναι.

* Δύο οικογένειες κυβερνούν τον τόπο: Καραμανλήδες και Παπανδρέου. Θυμώνετε όταν σας το λένε;

- Ξεχνάτε και μία ακόμη, τουλάχιστον... Το πρόβλημα δεν είναι πόσες είναι. Το πρόβλημα είναι ποιες είναι, τι έκαναν, τι πρόσφεραν, αν εμπνέουν εμπιστοσύνη, αν πραγματικά έχουν θετικό πρόσημο ως προς τα «έργα και τις ημέρες» τους.

* Και ο Γιώργος, ως τρίτος γόνος στην πολιτική;

- Ως τρίτος πρωθυπουργός μάλιστα. Ψηλά ο πήχης. Ας μείνουμε λίγο σε αυτό το περίεργο, για τη δημοκρατία, φαινόμενο. Ακριβώς επειδή φαίνεται παράλογο μια δημοκρατία να βγάζει ένα και μόνο όνομα τόσα χρόνια, προκύπτει ένα μεγάλο μάθημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρώτον, πιο σεμνό πρωθυπουργό δεν νομίζω να έχουμε δει. Δεύτερον, ακριβώς επειδή είναι ευαίσθητος στην κριτική για οικογενειοκρατία, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι συνηθίζεται για να εξαλείψει φαινόμενα οικογενειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου βίου. Το opengov.gr, δηλαδή το σύστημα επιλογής των γενικών γραμματέων και άλλων στο Δημόσιο, τάραξε και το ΠΑΣΟΚ και τις συνήθειες ενός πολιτικού συστήματος όπου η γυναίκα, η ξαδέρφη, ο κουμπάρος και η στρατιά φίλων του πολιτικού άνδρα στελέχωναν το κάθε υπουργείο. Αρα έχουμε το παράλογο, ότι κάποιος που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για εύνοια λόγω επωνύμου, να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν τέτοιες αντι-δημοκρατικές συμπεριφορές.

* Ναι, αλλά και εσείς συμμετείχατε στην κυβερνητική αποστολή που πήγε στο Αμπου Ντάμπι.

- Ναι, είναι κι αυτό στο τραπέζι. Επαιξα έναν άτυπο διπλωματικό ρόλο λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει ο Ανδρέας με τις αραβικές χώρες. Τόσο στο Αμπου Ντάμπι όσο και σε όλο τον αραβικό κόσμο, το όνομα Παπανδρέου επηρεάζει θετικά. Θεωρείται κεφάλαιο αξιοπιστίας για τη χώρα μας. Οταν μου ζητήθηκε να πάω μαζί, έκανα το καθήκον μου και πήγα. Το επώνυμο ανοίγει δρόμους.

* Πήγατε χωρίς θεσμική ιδιότητα.

- Τη γνωρίζω την κριτική και εν μέρει, φυσικά, τη δικαιολογώ... ξέρω κάπου, ίσως, διαβάζοντας αυτό μπορεί να χαμογελάει ο κ. Καμμένος, ο οποίος δεν παύει να θίγει το θέμα του ταξιδιού μου στη Βουλή. Δεν του κρατάω κακία. Αυτά έχει το επώνυμο. Θα σε βαρέσουν ό,τι και αν κάνεις. Και φυσικά και εκείνος, ως βουλευτής, με βλέπει μόνο ως επώνυμο. Μάλλον δεν έχει διαβάσει κανένα απ' τα βιβλία μου. Ας είναι. Μη νομίζετε ότι ξέρω πάντα τι να την κάνω την περίεργη ιδιότητα του να είμαι αδερφός νυν και γιος πρώην πρωθυπουργού. Υπάρχει κάποιος έτοιμος κώδικας δεοντολογίας; Κάτι που σου λέει, Νίκο, εδώ μιλάς, εκεί σιωπάς; Και αν έχεις και ένα χαρακτήρα σαν τον δικό μου που θέλει να τα βάλει με όλο τον κόσμο, που δεν αντέχει την αδικία;

* Πώς το αντιμετωπίζετε;

- Ξέρετε, για μένα ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζω το παράλογο και εντελώς τυχαίο θέμα ότι έζησα και ζω κοντά στην πολιτική είναι να γράφω γι' αυτά. Το έχω κάνει στο πρόσφατο βιβλίο μου «Ιστορίες Τσέπης» όπου μπαίνω σε βάθος στο πώς μπορώ και παίρνω αποστάσεις απ' το επώνυμο.

* Πώς σας συμπεριφέρονται στον δρόμο;

- Οπου πάω, όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια, ο κόσμος μου πιάνει κουβέντα. Κάθομαι με σεβασμό όταν με πλησιάζει άγνωστος και μου λέει για το άλυτο πρόβλημά του. Σου λέει, τούτος δω με το επώνυμο ίσως μου λύσει το θέμα μου. «Εσύ; Εσύ μπορείς! Δεν μπορείς; Ή δεν θέλεις!» Ευτυχώς υπάρχει το ΑΣΕΠ... το οποίο κουρέλιασε η προηγούμενη κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι ο διορισμός 100.000 δημοσίων υπαλλήλων με τη γαλάζια συνέντευξη θα τους εξασφάλιζε αιώνια εξουσία. Και αφού μιλάμε για την αντιπολίτευση, να σας πω το πιο παράλογο απ' όλα; Εχετε ακούσει έστω και έναν στη Νέα Δημοκρατία να ομολογήσει ότι υπήρξε έστω και ένα σκάνδαλο στα έξι χρόνια της διακυβέρνησής τους; Ποτέ! Δεν έχουν ούτε τα κότσια να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεινόσαυροι με παλαιολιθική αντίληψη. Παράδειγμα: Οταν διαγράφεται στέλεχός τους, ο λόγος που δίνουν είναι απίστευτα γελοίος: τον διαγράφουμε επειδή «έθιξε την παράταξη!» Δεν έπρεπε να πουν ότι τον διαγράφουμε επειδή «έπληξε τη χώρα»; Μόνο την παράταξη έθιξε;

* Ναι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «αθώο του αίματος». Οι κυβερνήσεις του κατηγορούνται για σκάνδαλα.

- Η διαφορά είναι ότι εμείς ομολογούμε τα λάθη μας. Αυτοί όχι.

* Ο πρωθυπουργός συζητά μαζί σας για θέματα της κυβέρνησης;

- Συζητάμε για την πολιτική σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

* Το σύνθημα που ακούγεται τελευταία «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» πώς το χαρακτηρίζετε;

- Εντελώς λανθασμένο και επικίνδυνο.

* Είστε και οικονομολόγος με σπουδές στο Γέιλ και με Ph.D. από το Πρίνστον...

- Εξαντλώ εν μέρει την ακαδημαϊκή μου διάσταση ως αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, όπου έχω αναλάβει αντιπρόεδρος, με πρόεδρο τον εξαιτερικό καθηγητή Μόσιαλο. Στο ΙΣΤΑΜΕ, με συλλογική δουλειά, τροφοδοτούμε το κοινό και το ΠΑΣΟΚ με νέες σκέψεις και γερές προτάσεις. Δεύτερον, είμαι project leader μιας ομάδας οικονομολόγων που έχει συλλέξει το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου και έδω και ένα χρόνο, έχουμε προχωρήσει σε ριζικές για τον Ασωπό, προτάσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος εκεί. Είμαι αρκετά περήφανος για την ομάδα μας.

* Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πώς αισθάνεστε;

- Πόνο. Με πονάει πολύ. Ξέρω ότι δεν μιλάμε έτσι, αλλά είναι η αλήθεια. Θέλω όπως όλοι μας, να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να γίνει εύρρωστη, να έχει δουλειά ο καθένας, να έχουμε καλές συντάξεις... Είναι τόσα πολλά που μπορούμε να πούμε για την κρίση που δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Αλλωστε, τις σκέψεις μου για το πώς θα βγούμε από την κρίση τις βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο.

* Εκτός από οικονομολόγος, είστε περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας.

- Πράγματι έχω γράψει εφτά βιβλία έως τώρα και ατελείωτα διηγήματα και δοκίμια, ενώ άλλα δύο λογοτεχνικά μου βιβλία τυπώνονται τώρα που μιλάμε στον «Καστανιώτη». Μάλιστα ένα απ' τα επόμενά μου θα έχει τίτλο «Το σημειωματάριο ενός πρωθυπουργού» όπου υποτίθεται ότι διαβάζουμε το προσωπικό σημειωματάριο του παππού μου.

* Ιστορικό;

- Καθόλου. Ακρως προσωπικό. Ο ήρωας, δηλαδή ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου, μιλάει για την αγάπη του για την Ελλάδα, για τα λογοπαίγνια, για τη σχέση του με το ΚΚΕ αλλά και για τον έρωτά του με την Κυβέλη.

* Πάλι τ' όνομα μπροστά;

- Σε παραλλαγή! Να πώς δημιουργώ μέσα απ' τα ακούσματα της ζωής μου μυθιστορήματα, δοκίμια, διηγήματα - σε ένα απ' τα βιβλία μου αναλύω (2003) την αφηγηματική ικανότητα του Ανδρέα, όπου συνδυάζω τη λογοτεχνία με την πολιτική. Προσφάτως έβγαλα και μαντινάδες μεταφρασμένες στ' αγγλικά στο γνωστό περιοδικό «Poetry», με έδρα το Σικάγο. Μου αρέσει να φαντάζομαι ξένους να διαβάζουν για τους μαντιναδόρους της Κρήτης. Αλλο πρόσφατό μου δοκίμιο, που εκδόθηκε στο Διαδίκτυο του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, μιλάει για την έννοια της εξορίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Σε άλλο πάλι λογοτεχνικό περιοδικό της Καλιφόρνιας χρησιμοποιώ την τριανταφυλλιά στο παλιό σπίτι στο Καστρί για να μιλήσω για τη σχέση μου με τον Ανδρόνικο, τον 7χρονο γιο μου .

* Μα και σινεμά;

- Γνωρίζετε ότι το 2007 βγήκε σε σινεμά το «Πρώτη φορά νονός», σε σκηνοθεσία της Ολγας Μαλέα, με δικό μας σενάριο. Μάλλον έχετε διαβάσει επίσης ότι πρόσφατα τελείωσα ένα σενάριο βασισμένο στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη με προσωρινό τίτλο «Η ζωή σε νότες».

Γνώρισα τον Μίκη στο Παρίσι το 1969 όταν ήμουν 13 ετών και βρέθηκα, χρόνια αργότερα, στο γραφείο του συζητώντας μαζί του ώρες ολόκληρες. Ξέρετε ότι είναι ένα είδος δικαίωσης να βρίσκεις δημιουργία μέσα απ' τη ζωή που σου έλαχε. Γι' αυτό και το επώνυμο δεν το έχω ανάγκη για να υπάρχω ως άτομο. Ζω μέσα σε κάτι παράλογο. Απεχθάνομαι την έννοια της οικογενειοκρατίας και νομίζω ότι το δείχνω με τη στάση ζωής μου, αλλά από την άλλη ακριβώς λόγω του επωνύμου έχω και υποχρεώσεις και μπορώ να βοηθήσω.

Οι αντιθέσεις αυτές με κινούν και με συγκινούν. Μέσα μου με πιέζει μια σούστα.... Αν μπορείτε εσείς να ζείτε με όλες αυτές τις αντιφάσεις συγχρόνως.... καλώς ήρθατε στον κόσμο μου!

* Σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχει δρόμος για τη μαχόμενη πολιτική; Θα ασχοληθείτε πιο ενεργά;

- Μπορεί.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΜ. ΜΠΕΤΕΝΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΛΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ. ΕΙΠΕ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ. <<ΓΙΑ ΕΜΑΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, …>>.

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο Βερολίνο για την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη


Η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, στο Βερολίνο με θέμα: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, η κρίση ως ευκαιρία».

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία: μια ευκαιρία για μια πιο αποτελεσματική, πιο ενωμένη και πιο δυναμική Ευρώπη. Είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα: μια μοναδική ευκαιρία να απελευθερώσουμε τον δυναμισμό του λαού μας και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά γεωστρατηγικά, πολιτιστικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αυτή είναι επίσης και μια ευκαιρία για μια καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση του παγκόσμιου συστήματος.»
Αναφερόμενη στην κρίση της ελληνικής οικονομίας είπε ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας, κυρίες και κύριοι, ουδέποτε πρέπει να θεωρηθεί εναλλακτική λύση. Τα αποτελέσματά της θα ήταν ευρύτατα, κατά μεγάλο μέρος απρόβλεπτα και πιθανόν ακόμα και καταστροφικά – κι όχι μόνο για την Ευρώπη». Ενώ μιλώντας για τις διεθνείς διαστάσεις της κρίσης σημείωσε: «είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κρίση ρευστότητας: χαμηλά κρατικά έσοδα, μεγάλα ελλείμματα, συσσωρευμένα δημόσια χρέη. Αυτή είναι η καινούρια αρνητική παγκόσμια οικονομική δυναμική.»
Αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και σ΄ αυτές της ευρωζώνης καθώς και πως επηρέασε στην εξέλιξη της κρίσης τόσο η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας όσο και οι επιπτώσεις που είχαν οι καθυστερημένες αντιδράσεις τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων, όσο και της Ε.Ε. και της Γερμανίας. Παρουσίασε τη θέση της ελληνικής οικονομίας όπως προκύπτει από διάφορα στοιχεία, αναφέρθηκε στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις και τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με αυτή της Γερμανίας και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες για την Ελλάδα στην γερμανική κοινή γνώμη.
Σημείωσε ότι υπό τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ένα ειδικό καθήκον. Για την Ελλάδα είπε ότι «Το υπέρτατο καθήκον της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα ηθικό και πρακτικό. Η χώρα μου χρειάζεται να κοιτάξει τις ευθύνες της έναντι τόσο των εταίρων της όσο και, ιδίως, του λαού της. Να αναμορφώσει το σύνολο του οικονομικού και πολιτικού της συστήματος: λιγότεροι και πιο αποτελεσματικοί δήμοι και Περιφέρειες, πιο περιορισμένη, «καθαρότερη» και πολύ πιο αποτελεσματική κεντρική διακυβέρνηση. Έχουμε απόλυτη ανάγκη να ξυπνήσουμε εκ νέου - και εντός της Ελλάδος - την επιχειρηματική δύναμη του λαού μας. Να περιορίσουμε το χρέος, όχι μόνο με μέτρα λιτότητας, αλλά επίσης με μία ενδυνάμωση της ανάπτυξης, που θα αρχίσει σταδιακά να δημιουργεί πλεονάσματα. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το υψηλό δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα: προσελκύοντας συνεχώς όλο και μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες επενδύσεις και αναζωογονώντας γενικότερα την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.»
Αναφερόμενη στα θέματα της Ευρώπης τόνισε ότι «Η Ευρώπη έχει υποστεί κριτική ότι στερείται και τα δύο: ότι στερείται ηγεσίας και ότι στερείται ενός οράματος για το μέλλον. Τώρα χρειάζεται και τα δύο: και να επιδείξει δύναμη και να ξαναδώσει ελπίδα στους πολίτες της. Διαθέτουμε ήδη δύο μηχανισμούς υποστήριξης. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι, κατ’ αρχάς, μια πλήρη αναμόρφωση της οικονομικής μας διακυβέρνησης». Και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μελλοντική ενοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.

ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ


ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΥΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΡΕΜΑΝ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ.
ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ...

Δήλωση με αιχμές από τον Κ. Κιλτίδη

kiltidis.jpg

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ
Ανεξάρτητος Βουλευτής N. Κιλκίς

Αθήνα 14.06.2010

ΔΗΛΩΣΗ

Τη στιγμή που η Πατρίδα μας βρίσκεται στην δυσκολότερη οικονομική κατάσταση μεταπολιτευτικά και ο λαός δοκιμάζεται αναζητώντας ελπίδα και προοπτική, ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν στην Ν.Δ. επιδίδονται σε εσωτερικές αναδιατάξεις και εκκαθαρίσεις. Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται μεταξύ προσώπων, ούτε καν ομάδων. Ζούμε τον ατομισμό της μάζας και η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση πλέον έχει παγιδευτεί στο πλαίσιο του εκφυλισμού, αντί του αναγεννητικού ρόλου κάθε αντιπολιτεύσεως.
Εκχώρησα την συνείδησή μου δύο (2) φορές τους τελευταίους έξη (6) μήνες, στις επιλογές της ηγεσίας της Ν.Δ. επιδεικνύοντας ανοχή και καρτερικότητα εν ονόματι της ιστορίας της παρατάξεώς μας. Ιδιαιτέρως δεν ήθελα επ΄ ουδενί η παράταξή μου και ο ίδιος να αρνηθούμε να δούμε κατάματα την αλήθεια, για την οικονομική διάσωση της χώρας. Δυστυχώς κάναμε το αντίθετο και αυτό μας έφερε σε αδιέξοδο.
Προφανώς για τα μέτρα είχαμε και έχουμε χρόνο και επιχειρήματα να ασκήσουμε κριτική.
Έθεσα θέμα προ μηνών, ότι η καταστρατήγηση της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας ομάδος με δοτούς τομεάρχες, αντί των προβλεπομένων αιρετών οδηγεί σε δυσλειτουργία και απραξία. Παρά ταύτα ουδέποτε κλήθηκα από τον κ. Σαμαρά, έστω για μια στοιχειώδη συζήτηση.
Η Ν.Δ. ουδέποτε λειτούργησε κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ με επιμονή μου ζήτησε να πολιτευθώ το 1996. Ο Κ. Καραμανλής μου έκανε την τιμή να θέσω εαυτόν στην υπηρεσία της ελληνικής υπαίθρου και γεωργίας.
Τους τελευταίους όμως μήνες το ποτήρι ξεχείλισε. Βρίσκομαι μπροστά σε εξόφθαλμη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια, που καθημερινά εκδηλώνεται και προέρχεται από το κόμμα στο οποίο ανήκω, προκειμένου να πληγώ ηθικά και να απομειωθεί το πολιτικό μου κύρος.
Εν ονόματι των πολιτικών μου φίλων και συναγωνιστών, που με πίστεψαν και με στήριξαν σ΄ αυτή μου την πορεία, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ την απόφαση-απαίτησή τους να διαχωρίσω την θέση μου από την Ν.Δ. του κ. Σαμαρά, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική της ομάδα και τα κομματικά όργανα. Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών μου, αλλά και της συνέπειας, που πρέπει όλοι να επιδείξουμε για την συνέχεια και προοπτική των αξιών και ιδεών μας, θα παραμείνω ανεξάρτητος σ΄ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.
Ως προς την κίνησή μου αυτή δεν χωρούν περαιτέρω ερμηνείες, καθώς η ουσία αυτής είναι αυτονόητη.
Πρέπει να υπερασπισθώ και να διαφυλάξω την προσωπική μου τιμή και αξιοπρέπεια, σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές της ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος.
Φέρω συνειδητά για 40 χρόνια τα γονίδια, κι΄ αν για κάποιους δεν υπάρχουν, κατ΄ ελάχιστον τα μνημίδια των θυσιών δύο γενεών του πρόσφατου γενεαλογικού μου δένδρου, της προσφυγιάς και της μετακατοχικής ανωμαλίας. Ανδρώθηκα με την πίκρα της ξενιτιάς των γονιών μου. Οραματίσθηκα για την Πατρίδα με πίστη και αγώνα έχοντας παρακαταθήκη την ηρωική αντίληψη ζωής του Ι. Συκουτρή και το παράγγελμα της Σωκρατικής αυτογνωσίας. «γίνε αυτό που είσαι». Στο σημερινό σταυροδρόμι, για μένα υπάρχει η κατεύθυνση της μοίρας μου, του μονοδρόμου των ιδεών. Της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. Είναι αργά ν΄ αλλάξω.

Συνεδριάζουν οι 9 ανεξάρτητοι και εκλέγουν δικό τους "εκπρόσωπο" στη Βουλή!...


Από τον Χρήστο Μπουκάτη
Μετά και την αποχώρηση του Κ. Κιλτίδη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι στο σύνολό τους εννιά.
Από το ΠΑΣΟΚ είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακόραφα, Βασίλης Οικονόμου.
Από τη ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη και τώρα ο Κώστας Κιλτίδης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Η αποκλειστική πληροφορία που έχουμε είναι ότι οι εννιά ανεξάρτητοι θα συνεδριάσουν όλοι μαζί την...
Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να δουν διαδικαστικά θέματα για τη λειτουργία τους μέσα στο Κοινοβούλιο. Και το πρώτο από αυτό είναι ο ορισμός εκπροσώπου τους στη "Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής", όπου μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Τη σχετική έγγραφη πρόσκληση τους απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικος,Ετερόκλητη μεν, ομάδα δε...
Ποιος άραγε θα αναλάβει να τους εκπροσωπεί;
Πάντως οι διαδικασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού προχωρούν...
αναγνωρίζοντάς τους έτσι ως αυτοτελή κοινοβουλευτική ομάδα.

Άνοιγμα Καρατζαφέρη σε Κιλτίδη


Το εγκώμιο του Κώστα Κιλτίδη έπλεξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, γεγονός που ερμηνεύεται απο πολλούς ως μια πρώτη πρασπάθεια προσέγγισης του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Κιλκίς απο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

«Ο κ. Κιλτίδης αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη. Δυναμικός και συγκροτημένος, προστατεύει τις αρχές του και τις αξίες του και ουδέποτε πρόδωσε τους φίλους του και τα πιστεύω του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Καρατζαφέρης, δίνοντας τροφή στα σενάρια...

ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΙΛΤΙΔΗ. ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ. Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΚΙΛΤΔΗ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ο ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΜΠΙΛΙΔΗ? ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΑΜΗΧΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ.

Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Κώστας Κιλτίδης


Με επιστολή του στον Πρόδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, έκανε δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Ο κ. Κιλτίδης είχε αφήσει αιχμές τις τελευταίες ημέρες ότι δέχεται εσωκομματικό πόλεμο και είχε ανοίξει το δρόμο για αποχώρησή του από τη Ν.Δ.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ


ΑΠΟ ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΣΕ ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ. ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ. ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΣΑ, ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΑΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ (ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1990) ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ.