Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Προκλητική έκθεση της Alpha Bank> Xωρίς τα μέτρα η Ελλάδα θα γίνει σαν την Αλβανία του Χότζα!

Αρκετά… γλαφυρή ήταν και η σημερινή έκθεση της Alpha bank, η οποία επισημαίνει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα περιέλθει σε απόλυτη ένδεια, καθώς

η χώρα θα απομονωθεί γρήγορα όπως η Αλβανία επί Ενβέρ Χότζα.

Σύμφωνα με την Alpha, μετά το PSI, τα 2/3 περίπου του μακροπρόθεσμου δημοσίου χρέους είναι πλέον στα χέρια κρατών και υπερεθνικών οργανισμών.

Εξ΄αυτού του γεγονότος, η χώρα έχει περιέλθει σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρείας και εξάρτησης. Σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, οι ιδιώτες ομολογιούχοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και να απαιτήσουν τα λεφτά τους πίσω (και σήμερα όλα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι εκδόσεως εξωτερικού και, συνεπώς, κάτι τέτοιο είναι εφικτό για τους ομολογιούχους). Μια, όμως, χρεοκοπία απέναντι σε κράτη και υπερεθνικές οντότητες δηλητηριάζει για πάντα τις διακρατικές σχέσεις.

Με λίγα λόγια, θα είναι αδύνατη η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και η συμβίωσή μας μαζί με άλλα κράτη της Ευρωζώνης στα οποία χρωστάμε λεφτά, όταν δεν εξυπηρετούμε τα χρέη μας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εμπορικές ή άλλου είδους συναλλαγές με κατοίκους των χωρών αυτών, δεν θα είναι ανεκτές, τονίζει η Alpha Bank.

Συνεπώς, μια χρεοκοπία σήμερα θα σημάνει όχι μόνο την οριστική μας αποπομπή από τις αγορές και εξάλειψη της δυνατότητας προσφυγής σε δανεισμό στο μέλλον, αλλά και την έξοδο μας όχι μόνο από το Ευρώ αλλά, ακόμη χειρότερα, και από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Μερικοί οραματίζονται μια τέτοια προοπτική ως δικαίωση των πολιτικών τους επιλογών.

Ευνοϊκή η έκθεση της τρόικα

Πάντως, η Alpha υποστηρίχζει ότι υπάρχει μια αισιοδοξία που αρχίζει να επικρατεί διεθνώς ότι ι η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει δημιουργεί προσδοκίες για αλλαγή σελίδας στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα προς τούτο μέτρα και η Τρόικα να συμβάλει με την αναμενόμενη έκθεση προόδου στην εδραίωση αυτών των προσδοκιών. Η έκθεση αυτή αναμένεται να είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα και να οδηγήσει στον τερματισμό κάθε συζήτησης περί εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ και στην αποδέσμευση της δόσης των € 31,5 δισ. τον Οκτώβριο του 2012.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της επιδίωξης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευθεί την εμπροσθοβαρή καταβολή πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων (εντός του ορίου των εναπομεινάντων πόρων ύψους € 90 δισ. περίπου που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το 1ο και το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης), για την άμεση (όχι σταδιακή) εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ύψους € 6,5 δισ. περίπου εντός του τελευταίου τριμήνου του 2012, καθώς και για την άμεση (όχι σταδιακή) εξόφληση (μη επανέκδοση) ΕΓΕΔ, οι λήξεις των οποίων ανέρχονται σε € 14,5 δισ. έως το τέλος του 2012.

Έτσι, σε συνδυασμό και με την διογκούμενη επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δημιουργούνται προϋποθέσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, αύξησης των χορηγήσεων και, τελικά, επανεκκίνησης της οικονομίας, που είναι και το ζητούμενο.

Μία ευνοϊκή Έκθεση της Τρόικα αναμένεται, επίσης, να άρει τα εμπόδια που φαίνεται ότι ακόμη εγείρονται έως σήμερα όσον αφορά στην αναγκαία αύξηση της εισροής κοινοτικών πόρων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μπορεί έτσι να επιτευχθεί η σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων.

Προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση μίας τέτοιας, ως ανωτέρω, διαπραγμάτευσης είναι η κυβέρνηση να πείσει ότι έχει ήδη εξειδικεύσει τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την ομαλή εκτέλεση των Προϋπολογισμών του 2013 και 2014 με το ΜΠΔΣ 2012-2014, να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και, τέλος, να έχει θέσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε κατάσταση μέγιστης προώθησης.

Η μείωση των ελλειμμάτων και η συνεπαγόμενη λιτότητα οδήγησαν την οικονομία σε μεγάλη ύφεση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τζίρος των επιχειρήσεων, να αυξηθεί το φορολογικό βάρος, να αυξηθεί η ανεργία, η υποαπασχόληση και η αδήλωτη εργασία, και, έτσι, να τρωθεί ανεπανόρθωτα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που βασίζεται στις τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων για την πληρωμή των συντάξεων (pay-as-you-go).
http://newpost.gr/home/

ΜΗ ΞΑΝΟΙΓΕΣΑΙ ΜΑΝΩΛΗ!!!!


Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας μιλάει αποκλειστικά στο parapolitika.gr και δηλώνει:

"Στέλνουμε μήνυμα

ενότητας. Η εντολή είναι τα αλλάξουμε όλα και θα βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό να αλλάξει την Ελλάδα. Άλλωστε αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πως θα αλλάξουμε και τη χώρα μας.Η Νέα Δημοκρατία είναι μία ιστορική παράταξη η οποία έρχεται από μακριά και φιλοδοξεί να πάει πολύ μακρύτερα.

Η σημερινή εντολή θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και μάλιστα σε συνεργασία με όλους τους συνυποψηφίους για τη θέση του γραμματέα οι οποίοι είχαν τη φιλοδοξία να μπουν σε αυτή τη μάχη. τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Θεοδόση Λαμπρόπουλο, τον Φίλιππο Ταυρή, τον Γιάννη Καράμπελα και τον Παναγιώτη Αδρακτά."

Ο Στουρνάρας του ΙΟΒΕ μιλούσε για επενδύσεις, ενώ ο υπουργός Στουρνάρας μιλάει μόνο για περικοπές


Κι εκεί που καταβρόχθιζα το καϊμάκι παγωτό και σκεπτόμουνα αν το σιρόπι βύσσινο είναι η λύση στις γευστικές μου αναζητήσεις ή κάτι που να θυμίζει σοκολάτα, η φωτεινή ένδειξη «έκτακτη είδηση» αναβόσβησε στην οθόνη της τηλεόρασης. Ένας κατάλευκος παρουσιαστής, δείγμα ότι δεν πήγε ακόμη διακοπές, μας

ενημέρωσε για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Από εκείνη την ώρα έχει να κατέβει μπουκιά κάτω. Δεν ξέρω αν ο κ. Στουρνάρας θα πάρει το βραβείο Νόμπελ, αλλά η δίαιτα Στουρνάρα θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Από το διπλανό διαμέρισμα ακούστηκε ένας μακρόσυρτος ήχος, σαν να πρόκειται για μανιάτικο μοιρολόι. «Συνταξιούχος;», ρώτησα τη σύζυγο που γνωρίζει και καλύτερα τα της περιφέρειας. Όχι, μου απάντησε εκείνη. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος...

Οι συνταξιούχοι πρέπει να το πήραν απόφαση. Μετά τη συμπάθεια που εξέφρασε για την περίπτωσή τους η καγκελάριος Μέρκελ οι άνθρωποι τρόμαξαν και πήραν τα βουνά. Κρύβονται σε σπηλιές και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα του συντρόφου Στρατούλη που έκανε λόγο για «ανθρωποκτόνες πολιτικές της κυβέρνησης». Είναι και οι φαρμακοποιοί που δεν δίνουν φάρμακα, οπότε το μυαλό τους πήγε και δικαιολογημένα στα χειρότερα...

Έντεκα δισεκατομμύρια και 500 ακόμα εκατομμύρια στην ζυγαριά του Γιάννη Στουρνάρα. Από τη μία τα δισεκατομμύρια και από την άλλη μια χούφτα άνθρωποι. Χίλια ευρώ στον καθένα μας πέφτει ο λογαριασμός. Χίλια ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Αυτό εφόσον τα μέτρα είναι και πάλι οριζόντια. Αδυνατώ να πιστέψω και δικαιολογημένα ότι θα κόψουν τις σπατάλες του δημοσίου. Αυτές θα τις κρατήσουν. Πάντα τις κρατούσαν.

Κι έπειτα, κύριε Στουρνάρα; Τι θα γίνει έπειτα; Θα πάρετε νέα μέτρα για να αναπληρώσετε τα έσοδα που δεν θα συγκεντρώσετε; Διότι είναι βέβαιο ότι και πάλι θα υστερήσουν τα έσοδα του δημοσίου. Όσο περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα τόσο θα μειώνονται τα έσοδα του δημοσίου και τόσο θα αυξάνεται η πίεση για νέα μέτρα.

Αυτά τα ξέρουμε όλοι. Όπως κι ότι το φάρμακο είναι η ανάπτυξη και οι νέες επενδύσεις. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι για ποιόν λόγο δεν γίνεται το παραμικρό σε αυτή την κατεύθυνση. Διαβάζοντας κανείς τις προτάσεις του Στουρνάρα που ήταν στον ΙΟΒΕ και βλέποντας σήμερα την πρακτική του υπουργού Στουρνάρα θα νομίσει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα και με δύο αντίστοιχα διαφορετικές πρακτικές. Ο Στουρνάρας του ΙΟΒΕ μιλούσε για επενδύσεις, ενώ ο υπουργός Στουρνάρας μιλάει μόνο για περικοπές.

Θα πει κάποιος ότι η πίεση που του ασκείται από τα γεγονότα είναι σημαντική και ως εκ τούτου δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με κάτι άλλο, πέρα από τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και πιθανότατα να είναι έτσι, να υπάρχουν, δηλαδή, προτεραιότητες. Σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να αργήσουν άλλο. Περιμένουμε να δούμε, για παράδειγμα, έναν βομβαρδισμό μέτρων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική αγορά. Να κτυπηθεί στη ρίζα της η διαφθορά και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Δεν τα έχουμε βγάλει αυτά από το μυαλό μας. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας τα έλεγε λίγο πριν γίνει υπουργός.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Έτσι ώστε να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι πρέπει να κάνουν νέες επενδύσεις. Μόνο με νέες επενδύσεις δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Τον δίαυλο αυτόν μόνο ο κ. Στουρνάρας μπορεί να τον ανοίξει και να τον διατηρήσει, καθώς δεν είναι πολιτικός και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται στην Ελλάδα αυτό που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο: Να συνομιλεί κανείς με το κεφάλαιο...
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1599744
Θανάσης Μαυρίδης