Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ


«Δεν περίμενα ότι στην όμορφη προσπάθεια για αναγέννηση της δασικής μας πολιτικής, θα βρισκόμουν ενώπιόν σας για μια παρωνυχίδα - και ξέρετε πόσο εύκολα στοχοποιούμαστε, ιδιαίτερα στις εκλογικές μας περιφέρειες» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης της πλειοψηφίας, να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, για την υπόθεση του παράνομου διοικητικού χαρακτηρισμού του δάσους της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης.

Ο κ. Κιλτίδης, επανήλθε στην Ολομέλεια στα όσα είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την κακοποίηση που είχε δεχθεί η περιοχή του «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης κατά το παρελθόν.

Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, η πρόταση της διευθύντριας Πολιτικής Γης, Σταματίνας Μαντέλη, να προσυπογράψει την παράνομη (όπως κρίθηκε εκ των υστέρων) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το δάσος της Ουρανούπολης χαρακτηριζόταν διοικητικά ως «δασική έκταση», δεν τον βρήκε αντίθετο.

«Το κτήμα αυτό, ουδέποτε υπήχθη στη Δασική Υπηρεσία. Αν αυτό θεωρείτο ή ήταν δάσος, τότε θα πρέπει να πάμε να εκτελεστούμε όλοι μας. Διαστροφή και παρανομίες μέχρι το 2003. Μετά απ΄ το 2003, αλαλούμ με τον νόμο 3147/2003. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι τους γινόταν από την άναρχη παρουσία των δασικών υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Κιλτίδης, καταθέτοντας στα Πρακτικά και παράρτημα της Επιτροπής Διανομών του 1991, «που συνεχίστηκε μέχρι το 2003 και είναι στην ίδια περιοχή: Οικόπεδα, χωράφια - ουδέποτε υπήχθη στην δασική υπηρεσία. Το ``χθαμαλόν δάσος`` είναι κατά τοπωνύμιο. Το κάνουμε βοσκή, χωράφια, διανομές. Οι ελεγκτές δημοσίας διοικήσεως παρεμβαίνουν στην έκταση και διατάσσουν παύση διανομών και οι δασάρχες λένε ότι το κτήμα, ``υπάγεται στην αγροτική νομοθεσία ως προς τη χρήση της``. Εγώ λοιπόν, μπροστά μου έχω την έκταση αυτή, για πρώτη φορά υπό δασική προστασία. Για ποιο λόγο εγώ, να μην κάνω αποδεκτή την Γνωμοδότηση για την δασική πολιτική; Δεν με ενδιαφέρουν εμένα τα λοιπά που έχετε υπόψη σας. Ας απολογηθούν αυτοί που τα έκαναν. Η αγροτική νομοθεσία είναι μακράν εμού».

Ο κ. Κιλτίδης, υποστήριξε πως οι ενέργειές του για άρση των συνεπειών της υπογραφής αυτής, έγιναν πριν ξεσπάσει ο θόρυβος του σκανδάλου - ενώ ανέφερε και σειρά ενεργειών του, που συνεχίστηκαν και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (με ερώτησή του προς την νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη), οι οποίες οδήγησαν στον τελικό χαρακτηρισμό της περιοχής από το τοπικό δασαρχείο ως «δάσους».

Ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε πως από παλιά έχει δηλώσει πως δεν θέλει την βουλευτική του ασυλία και καμία προστασία κατά την ευθύνη των υπουργών - αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Έτσι, επικαλέστηκε απόφαση δικαστηρίου που τον δικαιώνει, σε μήνυσή του εναντίον τοπικής εφημερίδας για «συκοφαντική δυσφήμιση».

«Ό,τι έκαμα, είναι προς την προστατευτική διάταξη του Συντάγματος. Ενσάρκωσα επί 40 χρόνια την πολιτική. Εσείς, κάντε ό,τι λέει η συνείδησή σας για την πατρίδα και το δίκιο. Εγώ, είναι αργά ν' αλλάξω» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κιλτίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ