Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η εθνική γραμμή του Αβραμόπουλου


Υπήρξα επί σειρά ετών συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας, και σπεύδω να το καταθέσω ώστε να μη θεωρηθεί ότι η άποψή μου υπαγορεύεται από εκείνον. Με τιμά με τη φιλία του, αλλά οι απόψεις μου για τη Νέα Δημοκρατία, και εν γένει την Κεντροδεξιά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απηχούν και τις δικές του. Πάμε τώρα στην αφορμή γι’ αυτό το άρθρο που είναι η εμμονή κάποιων εντός- αλλά και εκτός- της Νέας Δημοκρατίας να θεωρούν ότι η φιλία και η πολιτική συνεργασία προϋποθέτουν πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλα.

Κατ αρχήν, οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι άριστες. Υπάρχει συναντίληψη σε πολλά, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα. Αν δεν συνέβαινε αυτό, είμαι της γνώμης ότι θα έπρεπε να επιδιωχθεί πάση θυσία. Διότι, πέραν της κοινής διακήρυξης που φέρει τις υπογραφές τους, οι δύο αυτοί πολιτικοί συμβολίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και υπό της παρούσες συνθήκες, την πολυσυλλεκτικότητα της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Ο Πρόεδρος, με το να εκφράζει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό της Δεξιάς και ο Αντιπρόεδρος με το να διαφυλάσσει τον κεντρογενή χαρακτήρα της. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου λειτουργεί ως αντίβαρο, και επιπλέον ως εγγύηση της ενότητας.

«Για να μη ξεχνιόμαστε», λοιπόν, όπως εύστοχα παρατηρεί και ο συνεργάτης μας Φίλιππος Σαρρής στο σημερινό του άρθρο, αυτά τα περί «διαφωνιών» αποτελούν ευσεβείς πόθους κάποιων «πολιτικών ιδιωτών» οι οποίοι προφανώς δεν έχουν γνώση της ιστορίας, αλλά και του ρόλου της Νέας Δημοκρατίας στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι λέσχη ιδεών ούτε βέβαια κόμμα παραπονούμενων. Είναι ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που, ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα. Έχει ιδεολογία την οποία οφείλει να προσαρμόζει στις περιστάσεις, και όχι ιδεοληψίες που την κρατούν μακριά από την πραγματικότητα. Ο ρόλος λοιπόν του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν είναι να συμφωνεί σε όλα με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά να λειτουργεί ως εξισορροπητικός παράγοντας εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας. Η «Εθνική Γραμμή», του Δημήτρη Αβραμόπουλου, σύντομα θα φανεί πόσο χρήσιμη από κάθε άποψη είναι για τη Νέα Δημοκρατία, την ευρύτερη Κεντροδεξιά, αλλά και για την κοινωνία. Γιατί εκεί κυρίως απευθύνεται ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, και ορθώς πράττει!

.statesmen

Το Μαξίμου ανησυχεί για το WikiLeaks!


Μπορεί η δύσκολη επικαιρότητα, με την κοινοβουλευτική συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, και με τις αυριανές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, να κυριαρχεί πλήρως στον σχεδιασμό των συνεργατών του Πρωθυπουργού, υπάρχει ωστόσο σε εξέλιξη μια παράμετρος που τους προβληματίζει, στα όρια… της ανησυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «statesmen.gr», στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν από το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η σημερινή «Ελευθεροτυπία» από την Ουάσινγκτον, αναφορικά με τις επικείμενες αποκαλύψεις στην ιστοσελίδα WikiLeaks, περί παρασκηνίου, στην εποχή της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή, την περίοδο 2004-2009.

Στο Μαξίμου προβληματίστηκαν, και άρχισαν τις διερευνητικές επαφές, προκειμένου να μάθουν περισσότερα, επειδή η διαρροή που γίνεται από την αμερικανική πλευρά είναι πως, οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να επιφέρουν σημαντικές αναταράξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Γνωρίζοντας την πραγματική εικόνα του πολιτικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για την Κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, λόγω των αντιδράσεων των πολιτών στα μέτρα του μνημονίου, για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου συνεκτιμούν πως τυχόν αποκαλύψεις για την περίοδο Καραμανλή, θα μπορούσαν να φέρουν σε αμηχανία τη σημερινή Κυβέρνηση.

statesmen

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

  ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΓΚΥΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ Η ΜΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ  ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΣΤΙΣ ΕΝΝΕΑ. Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣ3ΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΤΡΑ.
     Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΘΑ ΑΣΚΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
      ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΕΣΤΑΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

 ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΡΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ.
      ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ? ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Η ΘΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ? ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.