Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.... ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ . ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ...

Γιάννης Ανδριανός: Ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού μεγάλου αριθμού υποψηφίων από τα Δημόσια ΙΕΚ εξαιτίας της πρόχειρης αλλαγής της διαδικασίας εγγραφής.

Ο Βουλευτής Αργολίδας και αν. Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η πρόχειρη αλλαγή από την κυβέρνηση της διαδικασίας εγγραφής στα Δημόσια ΙΕΚ δημιουργεί τον κίνδυνο αποκλεισμού μεγάλου αριθμού υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 9 του 
ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας των ΙΕΚ (ΦΕΚ 1807/2-7-2014/τ.Β’) οι εγγραφές στα ΙΕΚ πραγματοποιούνται από την 1η έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη ρύθμιση, τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας έχουν ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν εντός του Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν την αίτηση εγγραφής.
Αιφνίδια όμως, την Παρασκευή 25/8/2017 η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, με έγγραφο που εστάλη με αφορμή το χαιρετισμό του αρμόδιου Υφυπουργού, και το οποίο δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, ενημέρωσε τους Διευθυντές των Δημοσίων ΙΕΚ ότι η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω πληροφοριακού συστήματος το οποίο, με βάση το έγγραφο, ανοίγει την Παρασκευή 25/8/2017 (δηλαδή την ίδια ημέρα της ενημέρωσης) και κλείνει την 1/9/2017, δηλαδή την ημέρα που σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των ΙΕΚ ξεκινά η διαδικασία της εγγραφής.
Περαιτέρω, στην ενότητα των Συχνών Ερωτήσεων του εν λόγω ηλεκτρονικού συστήματος αναφέρεται πως οι υποψήφιοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής.
Ως εκ τούτου, όσοι δεν ενημερωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ότι για πρώτη φορά φέτος αλλάζει η διαδικασία εγγραφής και σε αυτή προστίθεται το στάδιο της ηλεκτρονικής αίτησης, χάνουν τη δυνατότητα εγγραφής. Προφανώς, δημιουργούνται νομικές επιπλοκές αφού με απλή αναφορά, αγνώστου συντάκτη, στην ιστοσελίδα του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου προστίθεται ένα υποχρεωτικό στάδιο στη διαδικασία εγγραφής των ΔΙΕΚ, και μεταβάλλεται επί της ουσίας η δημοσιευμένη σε ΦΕΚ Υπουργική Απόφαση.
Κυρίως όμως, δημιουργείται τεράστιο ηθικό θέμα άδικου αποκλεισμού όλων εκείνων των υποψηφίων που χωρίς δική τους ευθύνη δεν θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εντός του Αυγούστου, διότι καλόπιστα ακολουθούν τις προβλέψεις του τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας, ότι η διαδικασία εκκινεί την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτοί οι νέοι χάνουν το δικαίωμα απόκτησης χωρίς κόστος τίτλου σπουδών επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Έτσι, ή θα χάσουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το επίπεδο σπουδών τους, ή θα στραφούν στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, επωμιζόμενοι μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση στην δεδομένη δύσκολη συγκυρία.  
Οι βουλευτές – μέλη του τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να αναλάβει, όπως οφείλει, άμεσες ενέργειες ώστε να μην αποκλειστούν άδικα από τα Δημόσια ΙΕΚ υποψήφιοι σπουδαστές”.