Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο Διομήδης Κυπελλούχος Ευρώπης


ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ
ΓΛΥΚΙΑ ΗΤΤΑ ΜΕ 22-20 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Έσπασαν καρδιές στον δεύτερο τελικό του Τσάλεντζ Καπ στην Ελβετία όπου ο Διομήδης κατάφερε και κράτησε την διαφορά των τριών γκολ του πρώτου αγώνα και στέφθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης.

cobra

Μητσοτάκης: Πρέπει να πουν την αλήθεια τα δύο κόμματα


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και να μην ρίχνουν απλώς τα βάρη για τα δεινά του τόπου στους ξένους.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Αυτή τη φορά τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Την πλήρη και σκληρή αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο ’90 - ’93, που κυβέρνησε η Ν.Δ., ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με δανεικά. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα, να κατεβάσουμε, δηλαδή, το βιοτικό μας επίπεδο. Και αυτό με σκληρό νόμισμα είναι δύσκολο και επώδυνο. Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να πει καθαρά στον ελληνικό λαό αυτή την αλήθεια και να μην τα ρίχνει όλα στο Μνημόνιο και στους ξένους. Διότι αυτό στην πραγματικότητα συνέβη.

Οταν τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά πολλές παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, συμφώνησαν, με καθυστέρηση, να φτιάξουν μια κοινή κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος, σε συνεννόηση με την Ευρώπη, τα έριξαν όλα στους κακούς ξένους και το Μνημόνιο, αντί να πουν ότι αυτό είναι μια ανάγκη, την οποία επέβαλε η δική μας κακή πολιτική στο παρελθόν. Η εκκαθάριση του θέματος αυτού αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να εξασθενήσει το κύμα εναντίον του Μνημονίου.

Ακόμη είναι απολύτως αναγκαίο να λεχθεί η πλήρης αλήθεια εις τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Δυστυχώς επ’ αυτού επικρατεί πλήρης σύγχυση, που από πολλούς καλλιεργείται σκόπιμα. Η άποψη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις συμφωνίες που διεθνώς έχουμε υπογράψει, είναι αυτονόητη. Σε όλη την Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο –και προσφάτως οι G8– το ίδιο πράγμα μας λένε όλοι. Η Ελλάς δεν έχει τη δυνατότητα και δεν πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσής της από τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Αντιθέτως, όμως,έχει σίγουρα την δυνατότητα να τις θέσει σε διάλογο.

Το Μνημόνιο, τα δύο Μνημόνια για την ακρίβεια, περιέχουν πολλά λάθη, αρκετά από τα οποία είναι δυνατόν να διορθωθούν. Η Ευρώπη, για όσους την ξέρουν, είναι ένας οργανισμός ο οποίος δέχεται τον διάλογο, στηρίζεται στο διάλογο. Η Ευρώπη είναι ο χώρος του συνεχούς, ισότιμου και δημιουργικού διαλόγου, που δεν σταματά ποτέ. Και είναι αυτονόητο ότι ορισμένες αδυναμίες μπορούν σίγουρα να διορθωθούν, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι τον διάλογο θα τον κάνουμε ενωμένοι, όσο το δυνατόν περισσότερο, ισχυροί και ταυτόχρονα να είμαστε φιλικοί και αξιόπιστοι.

Πρέπει να ανακτήσουμε –είναι δύσκολο αλλά μπορούμε να το πετύχουμε σιγά σιγά– τη χαμένη αξιοπιστία μας. Ως αξιόπιστοι συνομιλητές με την Ευρώπη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα τώρα, γιατί είναι μια πάρα πολύ ευνοϊκή περίοδος για μας. Αυτή την περίοδο ξανασυζητείται το όλο πρόβλημα της λιτότητας που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι βέβαιο ότι θα πάμε τουλάχιστον σε ένα συμπληρωματικό σύμφωνο, που θα ευνοήσει την ανάπτυξη, κάτι που για μας είναι σημαντικό.

Αλλά ας μην έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι είναι ποτέ δυνατόν να ξαναγυρίσουμε στο παλιό καθεστώς των ελλειμμάτων. Είμαστε υποχρεωμένοι εφεξής, να δεχθούμε τη σκληρή πραγματικότητα ότι θα ζούμε με αυτά που παράγουμε, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή μας περισσότερο στο βασικό πρόβλημα της Ελλάδος: πώς θα γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Κάτι που συνήθως το ξεχνούμε, ενώ αυτό αποτελεί την ουσία του προβλήματος. Χρειάζεται ακόμη να προσθέσω ότι το διάλογο θα τον κάνουμε καλόπιστα, ως φίλοι και εταίροι. Η τακτική του εκβιασμού, του τσαμπουκά και των κουκουλοφόρων μπορεί να περνά στην Ελλάδα της κρίσης και της παρακμής, ασφαλώς όμως δεν περνά στην Ευρώπη.

Το δεύτερο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο εκλογικός αγών πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές. Πρέπει, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει το βασικό πολιτικό πρόβλημα σε αυτές τις εκλογές, το οποίο συνοψίζεται στο εάν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Εάν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη. Η άποψη ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ είναι απλοϊκή και ασόβαρη. Ασφαλώς δεν μπορούν να μας βγάλουν, σύμφωνα με τις συνθήκες, από το ευρώ. Ωστόσο, αυτό γίνεται αναγκαστικά, εάν πάψουν να μας δίδουν χρήματα. Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να ζητήσουμε να φύγουμε μόνοι μας και η Ευρώπη σίγουρα θα μας βοηθήσει να το κάνουμε, παρέχοντάς μας μια τελευταία υπηρεσία.

Κατά συνέπεια το πρόβλημα της παραμονής ή μη στο ευρώ υπάρχει και κρίνεται και είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνεται ο πολιτικός διάλογος. Ο πολιτικός διάλογος δεν επιτρέπεται να προσωποποιηθεί. Τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν κατά το δυνατόν νεότερα στελέχη, άφθαρτα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη.

Το τρίτο σημείο, στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι το εξής: Οι εκλογές, δυστυχώς, αποτελούν μια δεινή δοκιμασία για την Ελλάδα. Δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες, που βεβαίως υπάρχουν. Βέβαιον, όμως, είναι ότι η ελληνική οικονομία περνά μια αληθινή τραγωδία, με την οποίαν δεν απασχολούμαστε όντας απορροφημένοι στην προεκλογική εκστρατεία.

Η οικονομία χαροπαλεύει, ο τουρισμός αντιμετωπίζει μια απίστευτη κρίση και η οικονομική ασφυξία απειλεί όλες τις επιχειρήσεις που απέμειναν. Ο κόσμος έπαψε να πληρώνει. Σ’ αυτό βοήθησε πολύ και η ψυχολογία που είχε δημιουργηθεί. Ο κόσμος τρομοκρατημένος «κρατάει» τα λεφτά του, οι συναλλαγές έπαψαν, η κίνηση στην αγορά μειώνεται δραματικά. Η κατάσταση κινδυνεύει, όταν θα φτάσουμε στις εκλογές, να μην είναι αναστρέψιμος. Θυμάμαι την περίοδο του τέλους της δεκαετίας του ’80, το σύνθημα που είχαμε τότε ρίξει, «να προλάβουμε την Ελλάδα ζωντανή». Φοβούμαι ότι το ίδιο θα πρέπει να πούμε και σήμερα. Να φτάσουμε στις εκλογές με το καλό, αλλά να υπάρχει ακόμα η ελληνική οικονομία ζωντανή.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που επειγόντως πρέπει να ζητήσουμε είναι ένα σχέδιο άμεσης βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, για να μπορεί να περάσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Χαίρομαι διότι επιτυχώς, ελπίζω, το έθεσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην τελευταία σύσκεψη κορυφής. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια.

Και τέλος θα σημειώσω το εξής: είμαστε δυστυχώς ένας λαός που δεν προβλέπει και που δεν συμπεραίνει. Την περιπέτεια των εκλογών θα μπορούσαμε ασφαλώς να την είχαμε αποφύγει πλήρως, εάν το Σύνταγμά μας προέβλεπε σταθερή περίοδο της Βουλής. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι επειγόντως αναγκαία. Ξαναφέρνω πάλι στη δημοσιότητα την παλιά μου πρόταση, την οποία δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι η προσεχής Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική. Είναι ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, όταν τα πάντα φαίνεται να γκρεμίζονται γύρω μας, να δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα θεσμικό περιβάλλον καλύτερο, σταθερότερο, το οποίο θα μας βοηθήσει, αποφασιστικά, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα, που δεν είναι δυστυχώς το οικονομικό. Είναι πολιτικό: είναι η ανυπαρξία, η διάλυση του κράτους και όλα όσα το συνοδεύουν...

* Ο κ. Κ. Μητσοτάκης είναι πρώην πρωθυπουργός.

Λεωνίδας Κύρκος στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν βαθιά διεφθαρμένος...


Την τελευταία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Λεωνίδα Κύρκου, στον Αλέξη Παπαχελά, παρουσίασαν χθες οι Νέοι Φάκελοι της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Η μέχρι σήμερα αδημοσίευτη αυτή συνέντευξη, δόθηκε λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του Κύρκου με την παράκληση του ιδίου να προβληθεί όταν δεν θα ζει πια.
Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον έχει αυτά που αποκαλύπτει ο Λεωνίδας Κύρκος για τον Ανδρέα Παπανδρέου : «Ήταν βαθιά διεφθαρμένος, ο Αντρέας, τον είχε καταλάβει το πάθος της εξουσίας και σε αυτό θυσίαζε πάρα, πάρα πολλά. Θυσίαζε και τους στενούς του συνεργάτες ακόμα και επέλεγε τους ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να τον συνδράμουν σε πράγματα τα οποία δεν ήταν άξια λόγου! Υπήρξαν και αξιόλογοι άνθρωποι στο περιβάλλον του. Δεν τους άκουσε, δεν τους ενστερνίστηκε, προτίμησε να έχει σχέση με υποκοσμικούς ανθρώπους».

Ευ. Βενιζέλος: Εκφραστής του κόμματος της δραχμής ο Τσίπρας

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι επιδιώκει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Θέλω να απαντήσει ξεκάθαρα αν θέλει την μονομερή καταγγελία του μνημονίου ή την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων. Δεν κατανοώ την διγλωσσία πολιτικών δυνάμεων, που τα στελέχη τους πέφτουν συνεχών σε αντιφάσεις. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτό το γαϊτανάκι δηλώσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ Βενιζέλος

Γ. Μιχελάκης: «Αρχηγός του λόμπι της δραχμής»

Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ «Το λόμπι της δραχμής, έχει βρει τον αρχηγό του στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Κατανοούμε και τον πανικό τους και τις προθέσεις τους. Δυστυχώς για αυτούς, ο ελληνικός λαός, προτάσσοντας το αύριο των παιδιών του, δεν θέλει ούτε δραχμές, ούτε ύβρεις, ούτε παιχνίδια με τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης. 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Πρόεδρος του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε Σαμαρά και Βενιζέλο ότι «εκβιάζουν και απειλούν» τον ελληνικό σε τέτοιο σημείο που ξεπερνούν ακόμα και τους δανειστές μας. « Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της ΕΕ υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο οι εξελίξεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και παγκοσμίως θα είναι εφιαλτικές, οι εγχώριοι ταλιμπάν των μνημονίων συνεχίζουν την τρομοκράτηση του λαού σε πλήρη υποταγή στα σχέδια της κ. Μέρκελ και του ΔΝΤ.» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Α. Τσίπρας. 

Επίσης κατηγορεί προσωπικά τον Πρόεδρο της ΝΔ είναι «αγκαλιά με τη διαπλοκή, τα τραπεζικά συμφέροντα και τις δυνάμεις της στασιμότητας, της αδράνειας, της κλεπτοκρατίας, ιδιοτέλειας και της υποτέλειας».

Aγρια πόλωση με φόντο τα νέα γκάλοπ.

Σε μάχες εκ του συστάδην αποδύονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές. Σκηνικό άγριας πόλωσης καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ προηγείται από 0,5 έως 5,7 μονάδες.
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση, στο νέο ...

δίπολο που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, έτσι όπως καταγράφηκε στα γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν χθες σε 5 κυριακάτικες εφημερίδες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δείχνουν να διατηρούν τις δυνάμεις τους με μικρές αυξητικές τάσεις, ενώ συμπιέζονται τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από τη νέα δικομματική διαμάχη.

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από 0,5 έως 5,7%, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερη δυναμική στο νέο διπολικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται και στα 5 γκάλοπ να κινείται μεταξύ του 12,6% και του 15,2%, διατηρώντας τις δυνάμεις που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογές, ενώ διαθέτει μια ανοδική τάση που οφείλεται σε «επαναπατριζόμενους» ψηφοφόρους του Κινήματος οι οποίοι είτε ψήφισαν άλλο κόμμα στις 6 Μαΐου είτε δεν συμμετείχαν στις εκλογές.
Aγρια πόλωση με φόντο τα νέα γκάλοπ

Αντίστοιχα και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά της με αυξητικές τάσεις, αφού στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται από 4,5 έως 6,3%.

Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να «λεηλατείται» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι ψηφοφόροι του κατευθύνονται στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, και καταγράφει απώλειες σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό (10,6%) από 2,9% έως και 5,2%.

Το ΚΚΕ «αιμορραγεί» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσκοπικά φαίνεται να «χάνει» από 2,19% έως και 4%, αφού οι ψηφοφόροι του δείχνουν να γοητεύονται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» με τη δημοσκόπηση της Marc
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» με τη δημοσκόπηση της Marc

Η Χρυσή Αυγή μειώνει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα αλλά καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή με ποσοστά που κυμαίνονται από 4,4 έως 5,5%, ενώ τα μικρότερα κόμματα (Οικολόγοι - ΛΑΟΣ) φαίνεται να «συμπιέζονται» κάτω από την πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο η έρευνα της MRB καταγράφει την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Δημιουργία Ξανά που προήλθε από τη συνεργασία των κ. Σ. Μάνου και Θ. Τζήμερου, ενώ μειώνονται αισθητά τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το τελευταίο στοιχείο διαμορφώνεται σύμφωνα με δημοσκόπους από τη διάθεση των πολιτών να οδηγηθούν στις κάλπες προκειμένου να καταγράψουν την πρόθεσή τους να σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στη δημοσκόπηση της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», δύο στους τρεις πολίτες (64,8%) ζητούν σκληρή διαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, ενώ σε ποσοστό 82,4% δηλώνουν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ακόμα και αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην έρευνα της Pulse για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» καταγράφεται η μεγαλύτερη συσπείρωση στη ΝΔ (85%) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (80%) με τον ΣΥΡΙΖΑ (79%).

Αντίστοιχα στην έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» προκύπτει η ενίσχυση της ΝΔ από την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς καταγράφεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 40,3%.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το σκηνικό πόλωσης και οι προβλέψεις

Το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας που πραγματοποίησε η Marc για το «Εθνος της Κυριακής». Προβάδισμα στην παράσταση νίκης εμφανίζεται να έχει η ΝΔ, αφού το 53% των πολιτών πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ έναντι 31% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα «πιο κόμμα θέλετε να βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές», το 32,7% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά για τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις 2 μονάδες πίσω (29,8%).

Ο ΡΟΜΠΟΤΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν τέσσερα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δύο στελέχη του ΛΑΟΣ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της πανστρατιάς και δημιουργία του φιλοευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου που έχει...
απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες τα στελέχη που προσχώρησαν είναι: ο Ιωάννης Βαγγέλης, υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων, ο Σπύρος Ρομποτής, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών, ο Παύλος Σαράκης, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών και ο Νίκος Χιδίρογλου, δημοσιογράφος. Από τον ΛΑΟΣ τα στελέχη που προσχώρησαν στη ΝΔ είναι: ο Χρήστος Μακρίδης, υποψήφιος βουλευτής νομού Πέλλας και η Ολυμπία Αντύπα, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ζωγράφου.