Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η κρίσιμη ώρα της Ευρώπης

Συντάκτης: Κώστας Τσιάρας

Τον Ιούνιο του 1991, η Ελλάδα συμπλήρωνε 10 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.). Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις των χωρών – μελών της ΕΟΚ, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος προς τιμήν τους, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, έλεγε :

"Aν η Kοινότης μεταβληθεί σε λέσχη πλουσίων το οξύ πρόβλημα Bορρά - Νότου, που υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα, θα γίνει και πρόβλημα στους κόλπους της ίδιας της Kοινότητας, με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί η πολιτική και ψυχική συνοχή της.".

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η Ευρώπη βρίσκεται σε ακριβώς αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι. Καλείται να δώσει πολιτικές και ουσιαστικές απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που τη ξεπερνά και τη φέρνει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στο οικοδόμημά της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν, πως η κρίση χρέους, που ταλανίζει πλέον την καρδιά της Ε.Ε. δεν ήταν μόνο πρόβλημα της Ελλάδας.

Τα δομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της νομισματικής ενοποίησης οδήγησαν στην αδυναμία αντιμετώπισης του ζητήματος της αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των κρατών μελών.

Όταν οι «διεθνείς» κερδοσκόποι, οι αγορές, έδειξαν τις προκλητικές διαθέσεις τους απέναντι στο ευρώ, οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις εξελίξεις.

Έχασαν πολύτιμο χρόνο με άστοχα μέτρα σε βάρος των ευρωπαίων πολιτών και κατέληξαν σε αποφάσεις, που στην πορεία αποδεικνύεται, πως όχι μόνο δεν διασώζουν αλλά αυξάνουν περαιτέρω το ρίσκο της επιβίωσης της ευρωζώνης με την σημερινή της μορφή.

Τώρα μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του κοινού νομίσματος, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τάχιστα και φυσικά, όπως συνηθίζεται στην Ε.Ε., να είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, στοχεύοντας στην οικονομική θωράκιση της και την προστασία του ευρώ. Είναι βέβαιο όμως, πως στον βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία έκπτωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο των λαών της Ευρώπης.

Όλα όσα κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο επίπεδο της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, στην διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, στην συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη των κρατών μελών πρέπει να διασφαλιστεί. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται ηγεμόνες αλλά αναζητά αποφασισμένους ηγέτες, πρωτοπόρους και τολμηρούς, πιστούς στο ευρωπαϊκό όραμα.

Οι εξελίξεις λοιπόν στην Ευρώπη «τρέχουν». Για να μην βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει σύντομα συζήτηση για το αν είναι εφικτή και εφαρμόσιμη η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου –όπως έγινε με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου-, η μεταβατική κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου έχει κάθε λόγο να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα.

Άμεσα και με σοβαρότητα πρέπει να προωθηθούν όλα εκείνα, που προαπαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία, να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και στην συνέχεια να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση.

Μια ισχυρή κυβέρνηση, σταθερά προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, που θα μετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ε.Ε., όπως της επιβάλλει η ιστορική μας κληρονομιά, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της.

«Μύλος» απόψεων και θέσεων και στη Νέα Δημοκρατία

Αλλοπρόσαλλη είναι η εικόνα που επικρατεί και στο εσωτερικό της Ν.Δ. όπου άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος.
Έτσι μετά τον Προκόπη Παυλόπουλο που κατακεραύνωσε χθες την κυβέρνηση ψηφίζοντας όμως τον προϋπολογισμό, και τον κ. Σταϊκούρα που επεσήμανε ότι «δεν τον αμφισβητεί», σήμερα οι βουλευτές της …
συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, συνέχισαν να βαδίζουν ο καθένας στον δικό του δρόμο.

Ο βουλευτής της Ν.Δ Αναστάσιος Νεράντζης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αποτυχημένο, στηλίτευσε το αδόκιμο των μέτρων και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα επανέλθει με λύση πλησιέστερη στα λαϊκά συμφέροντα.

«Σας δίνουμε την ψήφο μας αλλά δεν σας δίνουμε την ψυχή μας», σχολίασε ο έτερος βουλευτής κ. Σταμάτης, ενώ ο κ. Λυκουρέντζος άδραξε την ευκαιρία να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως «δεν συγκυβερνούμε».

Λίγο αργότερα πάντως, ο νέος Υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος άλλαξε τη ρότα της ΑντιΣυμπολίτευσης.


«Σε αυτή την κυβέρνηση», είπε, «είμαστε και γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε και γιατί έχουμε έναν συγκεκριμένο σκοπό να υπηρετήσουμε και το κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κάνουμε ότι χρειάζεται και εκπληρώνουμε στο ακέραιο αυτή την ευθύνη με βάση την εντολή που μας έχει δώσει η Βουλή και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που μας έχει δώσει ο κ. Σαμαράς».

briefingnews

ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΕΛΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!

Ενα από τα καλά κρυμμένα μυστικά των δραματικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ήταν το όνομα του προσώπου που, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, έπεσε πρώτο στο τραπέζι των συζητήσεων αναφορικά ...

με τον νέο πρωθυπουργό.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο, με πρωταγωνίστρια μία... από τις «Σιδηρές Κυρίες» της πολιτικής ζωής της χώρας και μάλιστα... νεοδημοκρατικής προέλευσης. Ο λόγος για την ανεξάρτητη βουλευτή Αργολίδας κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, στο άκουσμα της οποίας αρκετοί μπορεί να εξεπλάγησαν, όχι όμως και οι καλά μυημένοι στα άδυτα των ελληνικών πολιτικών τζακιών.

Ολα άρχισαν λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής 6 Νοεμβρίου. Οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς δεν είχαν καταλήξει στο όνομα του επόμενου πρωθυπουργού. Η έκπληξη, ήρθε αμέσως από τον κ. Παπανδρέου που πρότεινε ως λύση την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Παπαδημητρίου! Με το άκουσμα και μόνο του ονόματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέρριψε την ιδέα. «Κάτι πιο σοβαρό έχουμε;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Σαμαράς τον συνομιλητή του, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει για τη σπουδαιότητα της επιλογής του. Ο διάλογος των δύο αντρών έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Προεδρίας, γεγονός που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα δει το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως όσοι παρακολουθούσαν από κοντά τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου τις κρίσιμες ημέρες, επισημαίνουν πως η ιδέα για πρωθυπουργοποίηση της κυρίας Παπαδημητρίου γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης που είχε ο Γιώργος με τον αδελφό του Αντρίκο, την προηγούμενη νύχτα στο σπίτι του δεύτερου στο Κολωνάκι.


Η ψήφος εμπιστοσύνης


Πριν από την πρόταση-έκπληξη του κ. Παπανδρέου είχαν προηγηθεί δηλώσεις της κυρίας Παπαδημητρίου υπέρ του σχηματισμού ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα, η επιλογή της να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από την επίσημη κομματική γραμμή οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζει την οριστική έξοδό της από την πολιτική. «Δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις», απαντούσε σε όσους τη ρωτούσαν. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, θέλησε το... κύκνειο άσμα της στο Κοινοβούλιο να μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες των συναδέλφων της.

Ετσι, στην πιο δύσκολη στιγμή του κ. Παπανδρέου, ενθυμούμενη (κατά πολλούς) την πολυετή γνωριμία τους, έσπευσε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά αδιαφόρησε για την κίνηση τής άλλοτε μπέιμπι σίτερ του και επιχείρησε, όπως προκύπτει από τα όσα αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», να της το ανταποδώσει.
Από το : Πρώτο Θέμα