Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Σε δύσκολη θέση βρίκεται το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο, καθώς φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά την άρνηση του πρώην υπουργού Σταύρου Μπένου, η κυβερνητική παράταξη δείχνει να στρέφει το ενδιαφέρον της στην υποστήριξη μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, καθώς σε όλους τους νομούς της Πεολοποννήσου η ΝΔ αποτελεί πρώτο κόμμα και μια καθαρή "Πασοκική" υποψηφιότητα θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει.

Έτσι, τα ονόματα των Π.Μπεγλίτη, Ρ.Σπυρόπουλου και Γ.Μανιάτη φαίνεται ότι εγκαταλείπονται. Ωστόσο, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία Τασία Κανελλοπούλου αναμένεται να προταθεί για αντι-περιφεριάρχης.

Η καλύτερη, λοιπόν, περίπτωση για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα είναι η στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του πρώην υπουργού της ΝΔ Πέτρου Τατούλη, ο οποίος λεγεται έντονα ότι σύντομα να ανακοινώσει το ενδιαφέρον του.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμενεται να δημιουργήσει έντονο πρόβλμα στη ΝΔ, καθώς δημοσκοπήσεις στην Πελοπόννησου φέρουν τον κ. Τατούλη υψηλά στις προτιμήσεις των Νεοδημοκρατών... κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ειναι σίγουρη "κατοχυρωμένη" στη ΝΔ...

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


«Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις,... όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ/ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.»

«εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος , προς την Δ' Εθνοσυνέλευση .

Άρχισε να σκουπίζει η Ντόρα...


Πέραν των διαγραφών ο Σαμαράς σκέφτεται να κρατήσει σε ομηρία τον Καραμανλή. Αυτό φαίνεται από την απόφαση της Ν.Δ. για την παράταση των εργασιών της Επιτροπής. Με την κίνηση αυτή η Ρηγίλλης κρατά τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας πάνω στον τέως πρωθυπουργό και το στενό συνεργάτη του,

Γιάννη Αγγέλου. Ο Σαμαράς ελπίζει ότι αργά ή γρήγορα θα τελειώσει με τον προκάτοχό του. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι στην Εξεταστική για την οικονομία θα βγουν στοιχεία που θα τον οδηγήσουν ακόμη και στην παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα.

Από την πλευρά του Καραμανλή γνωρίζουν τα σχέδια της Ρηγίλλης και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον τέως πρωθυπουργό να βγει τώρα και να μιλήσει έξω από τα δόντια. Μάλιστα, τον προτρέπουν να δώσει και ονόματα υπευθύνων για το κατάντημα της χώρας. Για παράδειγμα, του λένε ότι θα πρέπει να μιλήσει για τις ευθύνες Αβραμόπουλου με τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Ο τέως υπουργός Υγείας έχει λάβει ήδη το μήνυμα. Γι' αυτό και έχει φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση του από τον Σαμαρά σε διάφορα θέματα. «Εγώ δεν συμφωνούσα με τις διαγραφές, ούτε και με το "όχι" στα μέτρα», λέει στις κατ' ιδίαν κουβέντες, «πουλώντας» πολιτική εκδούλευση στο καραμανλέικο.

Της έκατσε κουτί η κόντρα τους...

Στο παιχνίδι του ρήγματος Σαμαρά - Καραμανλή μπήκε πλέον και η Ντόρα Μπακογιάννη για δύο προφανείς λόγους. Πρώτον, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Κ. Καραμανλής στήριξε τον Α. Σαμαρά στην εσωκομματική εκλογή για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. Δεύτερον, γιατί η Ντόρα πληρώνει και αυτή ακριβά τη σιωπή της κατά τη διάρκεια της γαλάζιας διακυβέρνησης, όταν ήταν υπουργός και εισέπραττε τη φθορά από τα κυβερνητικά λάθη χωρίς να αντιδρά.

Επιπλέον, παίζει ρόλο και η οριστική της απόφαση να προχωρήσει στη συγκρότηση κόμματος το ταχύτερο δυνατόν - έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο. Αυτός ήταν ο λόγος που η Ντόρα θεωρεί ότι της έρχεται γάντι η κλιμάκωση του «εμφυλίου» σαμαρικών και καραμανλικών. Η ίδια φρόντισε να πάρει θέση στο αίτημα να μιλήσει, αν χρειαστεί, ο Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς, όπως είπε, δεν είναι «ταμπού» να μην προσέρχονται οι πρώην πρωθυπουργοί και να μιλούν. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα του πατέρα της, Κώστα Μητσοτάκη, που είχε προσφερθεί να εξεταστεί στην Επιτροπή για τη Siemens

Απαιτούν να δώσει εξηγήσεις ο Καραμανλής

Βουλευτές, εξάλλου, που βρέθηκαν στο πλευρό της Ντόρας αλλά θεωρούνται «τελειωμένοι» από τη σαμαρική ομάδα, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πήραν και αυτοί θέση υπέρ τού να μιλήσει ο Κ. Καραμανλής στην Εξεταστική για το Βατοπέδι. Ακόμα πιο σκληρός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, που πιστεύει ότι πολύ αργά κατάλαβε ο Α. Σαμαράς πως έπρεπε από την αρχή να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και επιπλέον έριξε βέλη κατά των Κ. Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλου, λέγοντας ότι δεν τον εμπιστεύτηκαν ποτέ για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. «Όταν έφυγα από το υπουργείο, πήγε το Ολυμπιακό Χωριό στη Μονή Εφραίμ», δήλωσε. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος δήλωσε επίσης πως «αν αποδειχτεί ότι κάποιοι υπουργοί εμπλέκονται σε σκάνδαλα, τότε θα πρέπει και ο Κ. Καραμανλής να δώσει κάποιες εξηγήσεις».

Η Ρηγίλλης παγίδευσε τον Κιλτίδη

Το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών δεν περιορίζεται στον Καραμανλή. Επεκτείνεται και στα υπόλοιπα στρατόπεδα. Ενδεικτικό ήταν το άδειασμα που λέγεται ότι έκανε η Ρηγίλλης στον υπασπιστή της Ντόρας, Κώστα Κιλτίδη. Μία μέρα πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής για το Βατοπέδι, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. Κώστα Κιλτίδη.

Όπως αναφέρεται στα επίμαχα έγγραφα που έχουν το χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό», για τον Κιλτίδη «προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πράξεις που φαίνεται να έχουν τελεσθεί το έτος 2008 και συνεπώς εμπίπτει σε χρονική αρμοδιότητα της Βουλής προς άσκηση ποινικής δίωξης». Μέλη της Επιτροπής -από την πλευρά της κυβερνώσας πλειοψηφίας- δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τον αιφνιδιασμό. Υπογράμμιζαν πως είναι πρωτοφανές και γεννά ερωτηματικά το ότι «οι δικαστικές αρχές προαποφασίζουν για ποιο πρόσωπο η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη διαδικασία αναζήτησης ποινικών ευθυνών και για ποια όχι».

Από τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ο Κιλτίδης ήταν «στημένος» από τη Ρηγίλλης. Κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται πρώην υπουργός της Ν.Δ. που προσπαθεί να κερδίσει πόντους στο περιβάλλον Σαμαρά. Η Ρηγίλλης, χτυπώντας τον πρώην υφυπουργό, θέλει ουσιαστικά να στοχεύσει προς την Ντόρα. Η απάντηση του μητσοτακέικου ήταν άμεση, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το σαμαρέικο «χρεώνει» στην Μπακογιάννη τη διαρροή του e-mail του μπατζανάκη του προέδρου, που έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή και το οποίο εμπλέκει τον Σαμαρά με τον Χριστοφοράκο. Στο νεοκλασικό έχουν αρχίσει να λένε ότι «ο Χριστοφοράκος δίνει χαρτιά στην Ντόρα για να εξοντώσει τον Σαμαρά».

ΣΧΟΛΙΟ

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα, ένα είναι βέβαιο: Καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ του τέως και του νυν αρχηγού στο όνομα της... «αυτοκάθαρσης», οι εξελίξεις στις Εξεταστικές Επιτροπές μπορεί να επιταχύνουν τη διάλυση της Ν.Δ.

parapolitika.gr