Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΧΕΣ


2012
ΟΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η. ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΟΚ : 30% ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

Την εικόνα ενός εκλογικού σώματος που γυρίζει την πλάτη του στα πολιτικά κόμματα σκιαγραφεί δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, στην οποία «απόλυτος νικητής» αναδεικνύεται η αδιδευκρίνιστη ψήφος και η...
Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σχεδόν τα διπλάσια ποσοστά σε πρόθεση ψήφου από το ΠΑΣΟΚ με 21,4%.

Προτεραιότητα για το 77,2% των ερωτηθέντων η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε πιο σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα ζητά η πλειονότητα των ερωτηθέντων, η οποία θέλει εκλογές με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το PSI (που αναμένεται τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει το 29,5%.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,4%,

το ΠΑΣΟΚ 12,6%,

το ΚΚΕ 9,3%,

ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%,

ΛΑΟΣ 5,3%,

η Δημοκρατική Αριστερά 5%,

οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%,

η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%

και το Άρμα Πολιτών 1% -

άλλο κόμμα δήλωνει ότι θα ψηφίσει το 4,4.

Εάν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 40,1% θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει επίσης τις περισσότερο θετικές γνώμες των ερωτηθέντων (66%), και ακολουθούν οι Φ.Κουβέλης (51,4%, Αντ.Σαμαράς (35%), Αλ.Τσίπρας (30,6%), Αλ.Παπαρήγα (26%), Γ.Καρατζαφέρης (22,2%), Ντ.Μπακογιάννη (21%) και Γ.Παπανδρέου (18,8%)

Τρόικα, εκλογές και εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 56,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «τον Απρίλιο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το (PSI)» ενώ το 37,7% «στο τέλος της τετραετίας, και μέχρι τότε τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Το 77,2% πιστεύει πως η ηγεσία της χώρας πρέπει «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραμονή στο ευρώ» ενώ το 16% δηλώνει ότι «προτιμά επιστροφή στη δραχμη».

Το 51,8% θέλει το κόμμα που υποστήριξε στις προηγούμενες εκλογές να υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση έναντι του 33,7% που απαντά όχι. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το 56,9% θεωρεί πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να συντονιστούν για σκληρότερη διαπραγμάτευση ενώ το 34,4% προτιμά η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει στο περιθώριο ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.