Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκο μην κάνεις πίσω!

Aρθρο-παρέμβαση του Θανάση Μαυρίδη
Μία νέα σελίδα γυρίζει σήμερα για την χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο όγδοος εκλεγμένος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κέρδισε τις εκλογές επειδή υποσχέθηκε μία πρόταση εξουσίας. Η νίκη του Κυριάκου είναι μία καλή είδηση που ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό. Αρκεί ο Κυριάκος να μην συμβιβαστεί, να μην κάνει πίσω!

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο Κυριάκος δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε έναν πόντο και ότι θα είναι η μεγάλη έκπληξη της νέας μεταπολίτευσης. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει την  διαφορά, επειδή μπορεί να κάνει την επανάσταση του αυτονόητου.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου κυβερνούν οι βαρονίες. Οι βαρόνοι δεν είναι μόνο φαινόμενο της Νέας Δημοκρατίας, είναι κάτι που παρατηρείται σε μία ολόκληρη χώρα. Στην πολιτική, την οικονομική ζωή, στην οργάνωση του δημόσιου τομέα. Η Ελλάδα δεν είναι μία κανονική δυτική χώρα, επειδή στερείται θεσμών. Τις βαρονίες, λοιπόν, μπορεί να τις διαλύσει μόνο ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το πώς λειτουργεί το σύστημα και ο οποίος είναι αποφασισμένος να κάνει τις τομές που απαιτούνται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  μπορεί να κάνει τις ρήξεις που δεν τόλμησε να κάνει άλλος πρωθυπουργός στην χώρα. Επειδή δεν τον νοιάζει το πολιτικό κόστος κι επειδή είναι αποφασισμένος να αφήσει έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βάλει κανόνες στο παιγνίδι. Κι αυτό είναι που μισεί η διαπλοκή: Τους κανόνες!

Για όλα αυτά υπάρχει, βέβαια, μία βασική προϋπόθεση: Να μην κάνει πίσω, να μην φοβηθεί, να μην τρομάξει από τις «αγριάδες» των συμμοριών που νέμονται τον πλούτο της χώρας. Να τολμήσει να ξαναφτιάξει την Νέα Δημοκρατία και να στείλει στα σπίτια τους εκείνους που έχουν επιλέξει να εκπροσωπούν στην Βουλή τους ολιγάρχες και όχι τους πολίτες που τους εξέλεξαν.

Να διαλύσει τις ομάδες «επιρροής» ή «συμφερόντων» που λειτουργούν στο κόμμα και στην Βουλή. Να τολμήσει να φτιάξει ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα. Επειδή αν δεν μπορεί να οικοδομήσει τον οίκο του, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πείσει τον λαό ότι πραγματικά διαθέτει  μια νέα και αξιόπιστη πρόταση για την χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να στείλει νωρίς – νωρίς το μήνυμα στους ολιγάρχες: Ίδιοι κανόνες για όλους και σεβασμός μόνο σε εκείνους που θα βάλουν τα δικά τους χρήματα για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά. Επειδή ακριβώς δεν τους έχει ανάγκη. Μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ασφαλή λιμάνι. Αρκεί να συνεχίσει όπως ξεκίνησε την προεκλογική του μάχη στην Νέα Δημοκρατία: Δίχως συμβιβασμούς. Έτσι κέρδισε. Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει.

Θανάσης Μαυρίδης


thanasis.mavridis@liberal.gr