Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Αυτή είναι η αριστερά! Δεν υπάρχει άλλη…

Aπό τον Θανάση Μαυρίδη-liberal.g
Κάποτε έλεγαν ότι ο κομμουνισμός θα κατέρρεε, αλλά η Ελλάδα θα ήταν το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος στη γη. Αυτή μάλιστα! Ήταν προφητεία! Κι επαληθεύτηκε 100%. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι δεν είναι αυτή η αριστερά. Ότι αριστερά είναι κάτι άλλο κι όχι αυτό που βλέπουμε. Λυπάμαι σύντροφοι, αν σας χαλάμε το όνειρο, αλλά αυτή είναι η αριστερά!
Βαθιά καθεστωτική, αντιδημοκρατική, ιδεοληπτική, διόλου ανεκτική στην κριτική, στο διαφορετικό. Καταλαβαίνουμε όλους αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν το όνειρό τους, ότι δήθεν υπάρχει ένα κόμμα που απαρτίζεται από υπεράνθρωπους, που έχει την ηθική υπεροχή έναντι όλων των άλλων και μαγικές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Δυστυχώς γι' αυτούς, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.
Το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία διαλύει αυτού του είδους τις ψευδαισθήσεις. Κι αυτό από μια πλευρά είναι λυπηρό. Όχι μόνο διότι κατέρρευσε ο κόσμος που είχε κτίσει στα όνειρά του ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά κι επειδή η χώρα είχε ανάγκη από κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έζησε τις τελευταίες δεκαετίες. Ότι αυτό το διαφορετικό δεν μπόρεσε τελικά να το εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κακό για την ίδια τη χώρα.
Προσωπικά, πάντως, δεν πίστεψα ότι αυτό το διαφορετικό θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα χρειαζότανε μία επανάσταση προς την κατεύθυνση της κοινής λογικής, κάτι που δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να το υπηρετήσουν οι οπαδοί του Στάλιν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη λαϊκή δεξιά! Η κοινή λογική, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τους Βαρόνους. Όσο καταστροφική είναι για τα συμφέροντα της πατρίδας μας η αριστερή διακυβέρνηση, άλλο τόσο καταστροφική έχει αποδειχτεί η δεξιά εκδοχή του κρατισμού.
Αυτή είναι η αριστερά, δεν έχει άλλη. Κι αυτή που έχετε γνωρίσει είναι η δεξιά, δεν έχει άλλη. Αυτές είναι οι δύο εκδοχές του εμφυλίου. Αν θέλουμε να πάμε μερικά βήματα μπροστά, πρέπει να απαλλαγούμε από το παρελθόν μας. Να το γνωρίσουμε, να το αποδεχτούμε και έτσι να απαλλαγούμε από αυτό. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε κάτι, αν χάσουμε αυτές τις αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον. Η δεξιά και η αριστερά του εμφυλίου είναι αυτά που δεν χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε τις δυνάμεις της κοινής λογικής.
Θανάσης Μαυρίδης