Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εφυγε πλήρης ημερών ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας


Πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια, πέθανε ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας ο οποίος με το φακό του απαθανάτισε μερικά από τα πιο σκληρά γεγονότα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας από φτωχούς γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Αρχοντούλα. «Εκεί που -όπως λέει ο ίδιος-, οι άνθρωποι παιδεύονται να επιβιώσουν, οργώνοντας την άγονη γη, λες και στύβουν με τα χέρια τους γυμνά το ξερό χώμα και το ποτίζουν με ιδρώτα, ώσπου να δώσει καρπούς....».

Σε ηλικία μόλις έντεκα ετών βρέθηκε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Τα παιδικά του βιώματα είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του με την παραμικρή λεπτομέρεια:«Απ' το χωριό μου κατέβηκα πρώτα στην Άρτα. Εκεί ο πατέρας μου, για να μη με στείλει μόνο στην Αθήνα, με παρέδωσε σ' ένα γνωστό μας δάσκαλο να με συνοδεύσει. Παράκληση του πατέρα μου ήταν να με βοηθήσει ώσπου να βρω στην πλατεία Κουμουνδούρου την ταβέρνα ενός συγχωριανού μας, που ήταν θαυμάσιος άνθρωπος και καλός πατριώτης. Σ' αυτόν έβρισκαν απάγκιο πολλά χωριατόπαιδα απ' την Ήπειρο, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Εκτός από ένα πιάτο φαγητό που τους έδινε, φρόντιζε να τους βρίσκει και δουλειά».

Η πρώτη επαφή του με τη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή, όπως διηγείται ο ίδιος, ήταν στα δεκατρία του χρόνια. Είχαν έρθει κάτι συγγενείς του αφεντικού απ' την Αμερική και αυτός, για να τους ευχαριστήσει, θέλησε να τους δείξει τα αξιοθέατα της Αττικής και τους πήγε κάποια μέρα στην Πάρνηθα. Μαζί τους οι ξένοι είχαν μια μικρή φωτογραφική μηχανή Μπράουν της Κόντακ. απλή και εύκολη στο χειρισμό, για να φωτογραφηθούν. Κάποιος έπρεπε να κρατάει τη μηχανή για να τραβήξει τις οικογενειακές τους φωτογραφίες κι αναγκάστηκε ο μαγαζάτορας να πάρει και τον νεαρό υπάλληλο του μαζί γι' αυτή τη δουλειά.Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα...».

Η πρωτόγνωρη εμπειρία εκείνης της ημέρας τον σημάδεψε: η απόκτηση μιας δικής του φωτογραφικής μηχανής έγινε, για τον έφηβο Κώστα Μπαλάφα, όνειρο μιας ολόκληρης ζωής. Όταν σπούδαζε στα Ιωάννινα, κατάφερε ν' αγοράσει μια Τζούνιορ Κόντακ πουλώντας και το ρολόι του για να συμπληρώσει το ποσό.

Την εποχή που βρισκόταν στην Ιταλία, αντικατέστησε τη μηχανή του με μία Ρομπότ. Έγινε φίλος με κάποιον υπάλληλο ενός γειτονικού φωτογραφείου, καθόταν δίπλα του κι έτσι έμαθε και την τέχνη του σκοτεινού θαλάμου.Με αυτή τη μηχανή, ο νεαρός τότε φωτογράφος θα απαθανάτιζε την πορεία του ελληνικού στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο.

Το παράτολμο του χαρακτήρα και των πράξεων του αποδείχτηκε περίτρανα, όταν «αιχμαλώτιζε» στο φακό φοβερά εγκλήματα και σκηνές μπροστά στους Ιταλογερμανούς κατακτητές, με κίνδυνο την άμεση εκτέλεση του με συνοπτικές διαδικασίες, ή φωτογραφίζοντας τους διπλανούς συμπολεμιστές του την ώρα της μάχης.

Αδιάψευστος μάρτυρας της παράτολμης ιδιοσυγκρασίας και εφευρετικότητάς του είναι η φωτογράφηση των σωμάτων των πατριωτών Τόδουλου και Φαρίδη, που αιωρούνταν άψυχα ανάμεσα σε δύο πλατάνια στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων τον Μάρτη του 1944, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Κώστας Μπουμπούρης, «Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του».

www.kathimerini.gr

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΝΩ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

 ΟΤΑΝ 300.000 ΚΑΙ ΚΑΤ ΑΛΛΟΥΣ 700.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ?


Ξεριζώνει τα «σπλάχνα» της ΝΔ ο Σαμαράς

Η ώρα της αναμέτρησης του Αντώνη Σαμαρά με τα «σπλάχνα» της ΝΔ έφτασε: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβάζοντας τις μετρήσεις που έχει κάνει η Λ. Συγγρού για τις κινητοποιήσεις και τη συμπεριφορά των αρχι-συνδικαλιστών και με ....
το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών, αποφασίζει την οριστική ρήξη με ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος, αναλαμβάνοντας έτσι και το ρίσκο αυτής της επιλογής του.

Έπειτα από το μήνυμα – προτροπή προς τους αρχι-συνδικαλιστές να μην ψηφίσουν τη ΝΔ εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, στο εσωτερικό του «γαλάζιου» συνδικαλιστικού κινήματος σήμανε συναγερμός. Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί και μέλος της ΝΔ, μέσω διαρροών προειδοποίησε με παραίτηση απειλώντας «Θεούς και Δαίμονες» μέσα στα γραφεία της Λ. Συγγρού.

Και εάν μέχρι χθες ο κ. Λυμπερόπουλος είχε την ευχέρεια να μπαινοβγαίνει στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού, η θέση του, πλέον, εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ιδιαίτερα επισφαλής, αφού ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής έχει από το καλοκαίρι ένα ανοιχτό και βαθύ μέτωπο με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολούνται με τον τουρισμό και είχαν βγει εξ’ αρχής απέναντι στις ακραίες κινητοποιήσεις των ταξίτζηδων.

Η παρέμβαση Σαμαρά ήταν η πρώτη μετά το «μισό αντάρτικο» της ΔΑΚΕ για την εργασιακή εφεδρεία και επί της ουσίας αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση προς τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και όχι μόνον για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά έχουν ήδη κάνει τους υπολογισμούς τους και θεωρούν πως ενόψει των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων -που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν- η ΝΔ δεν έχει κανέναν λόγο να ταυτιστεί με τις ακραίες μορφές αντιδράσεων αλλά και με τη σκληρή γραμμή των αρχι-συνδικαλιστών που ούτως ή άλλως ελέγχονται στην πλειονότητά τους από το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς κατ' αυτόν τον τρόπο δείχνει να καλύπτει απόλυτα τα στελέχη του φιλελεύθερου "μπλοκ" του κόμματός του, τα οποία βρίσκονται σε μία συνεχή διαμάχη με τους συνδικαλιστές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Όπως εκτιμούν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχουν ανάγκη από ένα όσο το δυνατόν ήρεμο και νηφάλιο κοινωνικό κλίμα και όχι από κινήσεις και αντιδράσεις που μπορεί να στρέψουν τη μία εργασιακή ομάδα απέναντι στην άλλη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Λ. Συγγρού είναι η διαπίστωση που έκανε στενότατος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στο άκουσμα ότι οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεχιστούν για μία ακόμη εβδομάδα: «Μέσα στην απελπισία και την κατάθλιψη ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και τις απάνθρωπες συνθήκες με τα σκουπίδια. Αυτό είναι απαράδεκτο και μη ανεκτό»...
real

Μιλτιάδης: Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος και στις επόμενες εκλογές!


Μες την καλή χαρά ήταν χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς πραγματοποίησε στο γραφείο του δημοτικού συνδυασμού του συγκέντρωση, όπου προσήλθαν και πολλοί νέοι.

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε με όλους, άκουσε τους προβληματισμούς τους, αλλά έδωσε και ειδήσεις... «Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Δεν ήμουν υποψήφιος μιας χρήσης» είπε με νόημα. Ο ίδιος όμως ξεκαθάρισε ότι και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι παρών στη μάχη, διαψεύδοντας πληροφορίες που τον έφεραν να αποχωρεί απο την κεντρική πολιτική σκηνή.

Την παράσταση, πάντως, στη συγκέντρωση «έκλεψε» η τοποθέτηση του Αιμίλιου Βουγιουκλάκη, Πρόεδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Γλυφάδας, ο οποίος με την τοποθέτηση του απέδειξε ότι γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα της πόλης...

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΓΟΥΡΤΑΚΗΣ!


Σοκ έχει προκαλέσει ο απροσδόκητος θάνατος του επιχειρηματία Νίκου Γιγουρτάκη. Ο νεαρός ιδιοκτήτης του Romeo πέθανε το βράδυ της Τρίτης από ανακοπή καρδιάς στο Ασκληπιείο Βούλας. Ο επιχειρηματίας που θεωρούνταν ένας από τους πιο...
περιζήτητους εργένηδες της Αθήνας έφυγε σε ηλικία μόλις 30 ετών αφήνοντας άφωνη την κοσμική Αθήνα.
Κατά τα λεγόμενα των φίλων του επρόκειτο για έναν άνθρωπο που έκανε υγιεινή ζωή, που δεν κάπνιζε και που γυμναζόταν συχνά. Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και είχε πάρει δίπλωμα στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων από το West Minister University.
Κατά καιρούς έβγαινε με διάσημες Ελληνίδες και γνωστά μοντέλα, ανάμεσά τους η Χριστίνα Κολέτσα, η Έφη Κυριάκου και η Τζούλια Αλεξανδράτου. Σε παλαιότερη μάλιστα συνέντευξή του όταν είχε ρωτηθεί ποιο ήταν το όνειρό του, είχε απαντήσει: «Θέλω να κάνω κάποια στιγμή οικογένεια και να μπορέσω να ζήσω τα παιδιά μου όσο καλύτερα γίνεται, να μην τους λείψει τίποτα.»
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το gossip-tv, τον τελευταίο καιρό ο Νίκος Γιγουρτάκης έλεγε συνεχώς ότι νιώθει πόνους στο στήθος, αλλά δεν θέλησε να το ψάξει παραπάνω.