Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο ακριβότερος καφές στον κόσμο


Το πιο εκλεκτό χαρμάνι καφέ στον κόσμο…παράγεται με τη βοήθεια των περιττωμάτων μίας εξωτικής γάτας και είναι η νέα μανία στον κόσμο της «καφεγνωσίας» ! Ο πανάκριβος καφές ονομάζεται Kopi Luwak και έχει μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία παρασκευής που καθιστά μοναδική τη γεύση τουΠαράγεται από μισοχωνεμένους κόκκους καφέ που συλλέγονται από τα περιττώματα της μοσχογαλής –ένα είδος γάτας που ζει στις ασιατικές χώρες। Κοστίζει περί τα 500 ευρώ το κιλό (!) και για τους αγρότες στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία ισοδυναμεί με…χρυσό। Οι λάτρεις του καφέ στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την ανατολική Ασία το ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια και έκτοτε έχουν εκτοξεύσει τη ζήτησή του στα ύψη। Οι παραγωγοί της συγκεκριμένης ποικιλίας απομονώνουν τους εκλεκτούς σπόρους από την κοπριά, τους καθαρίζουν και στη συνέχεια τους καβουρδίζουν για να του προσδώσουν το μοναδικό του άρωμα।«Το γαστρικό υγρό, τα οξέα και τα ένζυμα από τα ζώα φτάνουν στο εσωτερικό του κόκκου και διασπούν τις πρωτεΐνες। Έτσι απελευθερώνονται αμινοξέα, τα οποία με το καβούρδισα θερμαίνονται, αντιδρούν με άλλα συστατικά και το αποτέλεσμα είναι μια γεύση διαφορετική από εκείνη που έχουμε συνηθίσει στους κοινούς καφέδες», εξηγούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Welp στον Καναδά। Η αυξημένη ζήτηση όμως και η «τσουχτερή» τιμή του προϊόντος προκαλούν όπως είναι φυσικό και παράπλευρες απώλειες।Πολλές ποικιλίες Kopi Luwak που εισάγονται στην αγορά δεν είναι αυθεντικές, ενώ συχνά είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας από την πραγματική।Σε μία προσπάθεια να αυξήσουν μάλιστα την παραγωγή τους, οι αγρότες αιχμαλωτίζουν τα ζώα και δημιουργούν αγροκτήματα παραγωγήςκαφέ। Ο σκληρός ανταγωνισμός προκαλεί μάλιστα συζητήσεις και εγείρει ερωτήματα। Τι ακριβώς είναι ο πιστοποιημένος καφές που προέρχεται από τη μοσχογαλή ; Η επιλογή των κόκκων από το ζώο«φτιάχνει» το καλό χαρμάνι, ή το ταξίδι μέσα στο πεπτικό του σύστημα ; Και τέλος το άρωμα και η γεύση των κόκκων που προέρχονται από ζώα σε
αιχμαλωσία είναι η ίδια με τα πολύτιμα «απόβλητα» των μακρινών τους εξαδέλφων που ζουν στη φύση; Οι γευσιγνώστες επιμένουν ότι το άγχος που αισθάνονται τα ζώα στα κλουβιά επηρεάζει το άρωμα του καφέ! Όπως και να ΄χει η διατήρηση της ποιότητας παραμένει πρώτιστο μέλημα τουλάχιστον των παραγωγών με πιστοποίηση।