Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ν. Ελευθερόγλου: Ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί επώδυνες αποφάσεις, εάν θέλει να επιβιώσει στην ηγεσία

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά της «δημοκρατίας» να λέμε και να ξαναλέμε στην Πειραιώς να κόψει εγκαίρως το αίτημα των εκλογών. Γράφαμε και ξαναγράφαμε να βρει επειγόντως το δικό της αφήγημα και τη δική της ταυτότητα.

Οταν τα γράφαμε αυτά, διάφοροι -βασιλικότεροι του βασιλέως- για να γίνουν ευχάριστοι στην ηγεσία, μας έσερναν τα μύρια όσα. Περιφέρονταν στους διαδρόμους της Πειραιώς και έλεγαν τα γνωστά, για να γίνουν αρεστοί. Είχαν πιστέψει ή ήθελαν να πιστέψουν ότι οι εκλογές ήταν θέμα ωρών, όπως και η κατάληψη της Βαστίλης.

Οταν τους γράφαμε ότι οι θεσμοί τα έχουν βρει με τον Τσίπρα, γιατί τους περνάει ό,τι θέλουν, εκείνοι έραβαν κοστούμια και άφηναν να διαρρεύσει ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι και αυτοδύναμη.
Μάλιστα, είχαν αρχίσει και τις… προγραφές, ξεχειλίζοντας από αλαζονεία πρωτόγνωρη για στελέχη κόμματος αντιπολίτευσης. Τους λέγαμε ότι ο Τσίπρας τούς έκανε δώρο τον χρόνο και τα Μνημόνια που θα αναγκαστεί να υπογράψει, αλλά εκείνοι ζητούσαν να μην κλείσει την αξιολόγηση και να πάει σε εκλογές.

Δυστυχώς ο χρόνος χάθηκε και πλέον κάποιοι ετοιμάζονται να ξηλώσουν το πουλόβερ της Ν.Δ. Κινήσεις γίνονται και από τα δεξιά και από τα κεντροδεξιά. Και αν ο κ. Μητσοτάκης δεν βρει εγκαίρως αφήγημα για την επόμενη μέρα, τότε ο Τσίπρας και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι εντός της Ν.Δ. θα αρχίσουν το πάρτι.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της επόμενης μέρας της αξιολόγησης και το γαϊτανάκι μόλις ξεκίνησε. Τα στρατόπεδα ήδη χωρίστηκαν και φάνηκαν ξεκάθαρα στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή. Το να υμνεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και να μην ανοίγει μύτη στο κόμμα είναι ενδεικτικό του πού το πάνε κάποιοι και ποιες ισορροπίες επιχειρούν να δημιουργήσουν.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει τριγμούς τόσο στη βάση όσο και στην κορυφή. Οι σπόντες που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας για τα «κλειδιά» του μαγαζιού απεικονίζουν μια πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύντομα θα κληθεί να πάρει επώδυνες αποφάσεις, εάν θέλει να επιβιώσει στην ηγεσία. Το κύριο πρόβλημά του είναι να βρει το αφήγημα και να χτίσει τις συμμαχίες του.

Το κόμμα αυτό επιβίωσε γιατί είχε σταθερές, αγκάλιαζε μη τοξικά πρόσωπα και κινούνταν με θετικό πρόσημο στην κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να βγει στην κοινωνία. Οχι σε στημένες… εξόδους με ακροατήρια ελεγχόμενα και αποστειρωμένα. Ο «νοικοκύρης», για να βγει στους δρόμους, εκτός από SMS γνωστής προέλευσης χρειάζεται ιδέες και ηγέτη που να τον εμπνέει. Χρειάζεται ένα νέο πατριωτικό μήνυμα, που δεν θα προέρχεται από συστημικούς παίκτες και από αμφιβόλου απόδοσης και αξίας μετεγγραφές, που ψάχνουν όχι τη σωτηρία του τόπου αλλά τη δική τους.

Χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και ένα προσκλητήριο προς όσους διαχρονικά έχουν προσφέρει στη Ν.Δ. Με ανθρώπους που χρόνια προσφέρουν άδολα και ξαφνικά αρχίζουν να νιώθουν ξένοι στο ίδιο τους το «σπίτι». Ξεκίνημα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να μπουν ακόμη και μπροστά από το κάρο για να το τραβήξουν. Ας τους δώσουν τουλάχιστον αυτό. Με σεμνότητα και ταπεινότητα. Ισως αυτή τη φορά να είναι πιο απαραίτητα παρά ποτέ και τα δύο. «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο» που έλεγε και η Βούλα Πατουλίδου.

Νίκος Ελευθερόγλου