Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ


Παρακολουθώντας διαχρονικά (τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα) τις δημοτικές εκλογές στην πόλη μας θα διαπιστώσει κανείς ότι επαναλαμβάνονται χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση στερεότυπα, συμπεριφορές, νοοτροπίες, αντιδράσεις.

Καταρχήν τα κόμματα παρά τις δηλώσεις τους για αυτονομία των δημοτικών κινήσεων όπου δήθεν ο λαός ή ομάδες πολιτών επιλέγουν τους επικεφαλής, χρίζουν υποψηφίους δημάρχους αυτούς που έχουν και με διάφορες μεθόδους αποκτούν πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό. Οι ομάδες ενεργών πολιτών και η κοινωνία πολύ περισσότερο δεν ερωτώνται καν.

Αμέσως γύρω από τους χρισμένους συσπειρώνονται ομάδες επαγγελματιών δημοτικών υπολοχαγών με μόνο στόχο την αποζημίωση των αντιδημάρχων, προέδρων του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτροπών και γενικά τη διαχείριση του δημοτικού χρήματος και επαγγελματική τακτοποίηση παιδιών και λοιπών συγγενών. Κάλυψη των πραγματικών προθέσεών τους η δήλωσή τους: «Είμαστε πιστοί στο κόμμα, υπακούμε το κόμμα».

Τα τελευταία χρόνια με τους Καποδιστριακούς και Καλλικράτειους δήμους (απόλυτα ελληνικές ανακαλύψεις που ταύτισαν τους δήμους με τους νομούς και αποτελούν ευρωπαϊκή πρωτοτυπία) προστέθηκαν και οι επαγγελματίες παράγοντες των χωριών, οι οποίοι έχουν «ευδόκιμη» θητεία στην διαχείριση των δημοτικών αποζημιώσεων στις παλιές κοινότητες. Από κοντά ομάδες νεώτερων, καθόλου αφελών που επιθυμούν να διαδεχθούν τους πρώτους στην διαχείριση των δημοτικών αποζημιώσεων και πόρων και στο βόλεμα παιδιών και συγγενών.

Στο τέλος, μερικές κάλπικες (όπως αποδεικνύεται χρόνια τώρα) αλλά εκκωφαντικές διακηρύξεις για οράματα, αλλαγή, πρόοδο, νέα αρχή και άλλα φληναφήματα που αποτελούν το ένδυμα των μύχιων σκέψεων τους.

Έτσι ο συνδυασμός των δήθεν «πατριωτών» του κόμματος είναι έτοιμος.

Αυτό επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και πάντα πετυχαίνει. Και πάντα διαψεύδονται αυτοί που κάθε φορά λέγουν ότι «τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος και θα τους βάλει στην γωνία».

Εμείς, άνθρωποι με θητεία στην αυτοδιοίκηση και άρα με γνώση απαραίτητη αποφασίσαμε να αντιστρατευθούμε αυτήν «την παράδοση». Συγκροτήσαμε αυτόνομο συνδυασμό που στοιχείο του είναι η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων του και με μόνη φιλοδοξία να προσφέρουμε στην πόλη και την υστεροφημία μας.

Οι καιροί άλλαξαν. Οι καιροί που τα κόμματα βόλευαν τους ημέτερους τελείωσαν. Ανεξάρτητα από το ποσοστό ευθύνης τους, βούλιαξαν τη χώρα. Εδώ θα συνεχίσουν να πείθουν υποσχόμενοι προσωπικούς και κοινωνικούς παραδείσους;

Εμείς διαλέξαμε την αυτονομία. Ένας παλαιός πολιτικός έλεγε ότι το τίμημα της αυτονομίας είναι βαρύ. Αν πληρωθεί δεν θα πληρωθεί μόνο από εμάς, θα το πληρώσει και ο Αργειακός λαός.

Γιατί, όπως έλεγε ο αείμνηστος Γεώργιος Βλάχος (από τους καλύτερους Έλληνες δημοσιογράφους) «Ο λαός δεν είναι πολιτικό υποκείμενο περιορισμένης ευθύνης αλλά απεριορίστου ευθύνης, γιατί αυτός πληρώνει τις συνέπειες».

Πρόταση Ελπίδας

Ανεξάρτητη Παράταξη Δήμου Άργους-Μυκηνών

Σωτήρης Κωτσοβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου