Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

«Η τελευταία ΔΕΘ εντός των μνημονίων». Ένα ακόμη μεγάλο ψέμα

O Τσίπρας έκανε υπουργικό συμβούλιο μετά από τις παρατεταμένες και… άγνωστες διακοπές του προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά.

Μαζεύτηκαν οι… ηλιοκαμένοι για να πουν στον κόσμο το όραμά τους, το σχέδιο διακυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Και απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι κάθε μέρα του χρόνου είναι Πρωταπριλιά.

Όπως μας πληροφορεί το πρακτορείο ΑΠΕ ή πρακτορείο Μαξίμου, στο επίκεντρο βρέθηκαν η προετοιμασία εν όψει ΔΕΘ, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα και η υλοποίηση των εκκρεμοτήτων του προγράμματος, ώστε ο Αύγουστος του 2018 να σημάνει το οριστικό τέλος των μνημονίων για τη χώρα.

Από τη Θεσσαλονίκη και από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιτροπεία και να δώσει τις συντεταγμένες ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου με επίκεντρο την δίκαιη ανάπτυξη.

Αυτό είναι λοιπόν το σύνθημα της Θεσσαλονίκης, αυτό που θα πουλήσει ο Τσίπρας στους χαχόλους. «Η τελευταία ΔΕΘ εντός των μνημονίων». Θα πει ότι του χρόνου η Έκθεση θα γίνει χωρίς να είναι η χώρα σε επιτροπεία.

Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα, ίσως το μεγαλύτερο γιατί θα είναι και το τελευταίο τους.

Μας λέει το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι συζητήθηκαν επίσης οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν στο τρέχον πρόγραμμα, ώστε τον Αύγουστο του 2018 το μνημόνιο να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέτει στις προτεραιότητές της την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική έξοδο της χώρας στις αγορές, την ενίσχυση της ανάπτυξης με τη προσέλκυση νέων επενδύσεων και με την υλοποίηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ενώ θα συνεχιστούν και οι κοινωνικές παρεμβάσεις για τον κόσμο της εργασίας αλλά και η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Ντροπή. Δεν είναι απλά ένα ψέμα τύπου «θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ». Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ο Τσίπρας θα πάει στη ΔΕΘ με άδειο καλάθι και το ξέρει γι’ αυτό και κτίζει ένα νέο αφήγημα. Ότι δηλαδή σε ένα χρόνο θα βρίσκεται εκτός μνημονίων η Ελλάδα.

Πρόκειται περί μιας στάσης που δείχνει ότι ο τύπος είναι αδίστακτος. Θα πει στον κόσμο που πληρώνει απίστευτους φόρους και βρίσκεται στον πάτο να κάνει υπομονή ένα χρόνο ακόμη γιατί τον Σεπτέμβρη του 2018 θα έρθει το τέλος της κρίσης. Είναι το ίδιο ψέμα που έλεγε το Πάσχα του 2016, ότι έρχεται η ανάσταση της χώρας. Είναι το ίδιο όταν τον Ιούνιο έλεγε ότι έρχεται η ανάπτυξη και θα τρελαθούμε στα φράγκα. Είναι το ίδιο όταν λέει ότι θα μειωθούν οι φόροι.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Ακόμη κι αν βγούμε για ακόμη μια φορά στις αγορές πριν το καλοκαίρι του 2018 θα πρέπει η Ελλάδα να έχει βρει τα χρήματα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πιάνει τους στόχους για πλεονάσματα 3,5%.

Τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί είτε παράταση ενός έτους στο υπάρχον πρόγραμμα ή νέα γραμμή χρηματοδότησης, δηλαδή νέο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει κι ότι δεν βλέπει. Τα έσοδα βουλιάζουν, τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και οι περιβόητες επενδύσεις που θα φέρουν «κανονικές» θέσεις εργασίας, χάθηκαν στο δρόμο.

Ο Τσίπρας κερδίζει χρόνο με αυτά που θα πει στη ΔΕΘ, αλλά χρόνο που χάνει η πατρίδα μας. Η μόνη καλή εξέλιξη για την Ελλάδα είναι ο επόμενος Σεπτέμβρης είτε να είναι προεκλογική περίοδος ή ακόμη καλύτερα να έχει νέα κυβέρνηση. Στην Έκθεση να πάει ο Μητσοτάκης και να περιγράψει την αλήθεια για τη χώρα κι ένα πραγματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κι ελπίζουμε ο Τσίπρας να μην είναι στο απέναντι πεζοδρόμιο και να πετάει πέτρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου