Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ                                ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ευαγγελισμός»

Πρώην Διοικητής Γενικού Κρατικού Νοσ. Νικαίας

Ιδρυτικό Μέλος των Γιατρών της Ειρήνης

Γεννήθηκα στο χωριό Μελίσσι Κορινθίας στις 13/6/1947. Εκεί τελειώνω το Δημοτικό Σχολείο και συνεχίζω Γυμνάσιο και Λύκειο στη γειτονική κωμόπολη Κιάτο. Στην Αθήνα έρχομαι για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή μου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών καιδιαμένω από τότε και μέχρι σήμερα στην περιοχή της Κυψέλης.

Υπηρετώ για 30 μήνες στον Ελληνικό Στρατό εποχή επιστράτευσης εκ των οποίων 22 στην Βόρειο Ελλάδα.

Σπουδές – Επιστημονική Δραστηριότητα

Εργάζομαι αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία πάνω από 25 χρόνια, εκ των οποίων 21 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μετά το τέλος της ειδικότητάς μου 1980 (Δερματολογία – Αφροδισιολογία) μετεκπαιδεύομαι στην χειρουργική μεταμόσχευση (hair replacement surgery) στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. και 4 χρόνια αργότερα σε ημερίδα της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρίας παρουσιάζω μαζί με τον Διευθυντή της πλαστικής Χειρουργικης στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση στην Ελλάδα (Μάιος 1984, Holiday Inn).

Η πολυετής ερευνά μου μαζί με άλλους συναδέλφους από το εξωτερικό (Maclom Ponts καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Berckley) που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αφορά στην εναλλακτική πρόταση στην πρόληψη του AIDS μετά την παρουσίαση σε διεθνές δερματολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (4/4/1998) γίνεται η αιτία για αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις στις εφημερίδες «ΝΕΑ» (7/4/1998), «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (7/4/1998) με αποκορύφωμα δικό μου άρθρο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (1/12/2001) με τίτλο «Ποιοι παίζουν ακόμα με την πρόληψη του AIDS;»

Αφού εργάζομαι αρχικά στο νοσοκομείο Λοιμωδών (κέντρο χανσενικών) και στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, εντάσσομαι από τους πρώτους στο νεοσύστατο τότε Ε.Σ.Υ. (1985) και εργάζομαι σαν Επιμελητής Β’ στο νοσοκομείο Παμμακάριστος και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αρχικά σαν Επιμελητής Α’ και μετά σανΔιευθυντής του Δερματολογικού Τμήματος, όπου υπηρετώ μέχρι σήμερα.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Αγγλικά

Πολιτική Δραστηριότητα

Σαν φοιτητής δραστηριοποιούμαι στην Οργάνωση «Ρήγας Φερραίος». Μετά τα μέτρα της δήθεν «φιλελευθεροποίησης» (καθεστώς Δικτατορίας 1972, επαναφορά φοιτιτικού ασύλου) συμμετέχω σχεδόν σε όλες τις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις (Συλλαλητήρια Μουσείου, Αμφιθέατρο φυσιολογίας Γουδί) και στην πρώτη μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση (Κατάληψη Νομικής Φεβρουάριος 1973). Στην ιστορικά πλεόν καταγεγραμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου όπου η Ιατρική Σχολή ήταν υπεύθυνη για την περιφρούρηση των εξωτερικών χώρων συμμετέχω σαν επιτροπή περιφρούσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 διορίζομαι Διοικητής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και παραιτούμαι οικειοθελώς στις 10/8/2006, 25 ημέρες από τις 6 Σεπτεμβρίου (υποχρεωτική ημερομηνία παραίτησης, σύμφωνα με τον Νόμο για το ασυμβίβαστο 18-μηνο για τους Υποψηφίους στις Βουλευτικές Εκλογές του 2008).

Συνδικαλιστική Δραστηριότητα

Από 8ετίας είμαι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Διευθυντών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ε.Σ.Υ. με αλλεπάλληλα άρθρα μου (αναφέρω ενδεικτικά δύο: «Δημόσια Νοσοκομεία ώρα μηδέν» (27/8/2000) και «Προεστοί της Υγείας» (4/12/2002) στην εφημ. «Ελευθεροτυπία») σε σχέση με τις δομές του Ε.Σ.Υ. αναδεικνύω την αναγκαιότητά του και κάνω προτάσεις για σωστή προσαρμογή στα Ελληνικά Δεδομένα. Σε αυτό με βοηθάει η εμπειρία μου από χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία που έχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι πολύ συχνά.

Κοινωνική Δραστηριότητα

Στις 19 Μαϊου 1999 η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά) οργανώνει και χρηματοδοτεί Ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη τότε Σερβία, για τα αποκλεισμένα από όλο τον κόσμο Νοσοκομεία της στην οποία συμμετέχω. Για τη συμμετοχή μου σ’ αυτή την αποστολή, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός οργανώνει λίγους μήνες αργότερα στο δώμα του Νοσοκομείου τιμητική εκδήλωση.

31 Οκτωβρίου 2001. Ταξιδεύω στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, περιοχή Τσάμαν, όπου μαζί με διεθνή ανθρωπιστική ομάδα περιθάλπτουμε Αφγανούς πρόσφυγες.

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με δισέλιδο αφιέρωμά της (15/12/2001) αναφέρεται σ’αυτή την αποστολή ενάμισι μήνα αργότερα.

9 Μαρτίου 2003. Με χρηματοδότηση της ΕΙΝΑΠ και τη βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου βρίσκομαι στην Βαγδάτη σε ανθρωπιστική βοήθεια (φαρμακευτικό υλικό για τα παιδιά με σύνδρομο του κόλπου). Η επιστροφή μου πραγματοποιείται στην κυριολεξία με την ψυχή στο στόμα, μία μέρα πριν από το οριστικό κλείσιμο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

7 Ιανουαρίου 2005. Μετάβαση στην Ταϋλάνδη (νήσος Πουκέ Κάιλακ) όπου συμμετείχα σε ανθρωπιστική αποστολή με φαρμακευτικό υλικό, λίγες μέρες μερά το φονικό τσουνάμι.

21 Ιουλίου 2006. Συμμετέχω σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Βηρυττό, λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του Λιβάνου από την Ισραηλινή αεροπορία, δραστηριότητα για την οποία μας απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος από τον Ιατρικό Σύλλογο του Λιβάνου.

Δεκέμβριος 2008. Ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα από τη Λάρνακα της Κύπρου με το Πλοιάριο Αρίων. Εμπλοκή με το Ναυτικό των Ισραηλινών στη μέση της Μεσογείου και αναγκαστική επιστροφή πάλι στην Κύπρο.

Ιανουάριος 2010. Συμμετέχω σε ανθρωπιστική βοήθεια στη σεισμόπληκτη Αϊτή με τους Γιατρούς της Ειρήνης, όπου για δύο σχεδόν εβδομάδες σε υπαίθριο ιατρείο δίπλα στους καταυλισμούς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Δεκέμβριος 2010. Ανθρωπιστική αποστολή στην Αϊτή – επιδημία χολέρας.

Απρίλιος 2011. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη – σύνορα με Τυνησία.

Αύγουστος 2011. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Φεβρουάριος 2012. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των αστέγων της Αθήνας.

21 Νοεμβρίου 2012. Είσοδος με τους Γιατρούς της Ειρήνης στη Συρία από τα τουρκικά σύνορα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 62 παράνομα μικρά νοσοκομεία προσφύγων.

Ιανουάριος 2014-Σήμερα. Εθελοντική προσφορά ιατρικών υπηρεσιών στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Φεβρουάριος 2014. Συμμετοχή στην αποστολή και διανομή αγαθών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.

3 Αυγούστου 2014. Αναχώρηση για τη Λωρίδα της Γάζας με τους Γιατρούς της Ειρήνης για την εθελοντική προσφορά ιατρικών υπηρεσιών.

23 Αυγούστου 2014. Ανακήρυξη ως επίτιμος δημότης Πάτμου.

Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2014. Συμμετοχή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην ακύρωση πλειστηριασμών συμπολιτών μας, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Είμαι ιδρυτικό μέλος των Γιατρών της Ειρήνης, στο επίσημο καταστατικό των οποίων απαγορεύεται βοήθεια από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα, το αξίωμα των ανθρωπιστών γιατρών ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν ανταλλάσσεται ποτέ με χρήμα, δεν παραβιάζεται ποτέ από τα μέλη της οργάνωσης.

Προσωπικό blog: http://tpapachristo.blogspot.gr/

Hλεκτρονικό ταχυδρομείο: t.papachristo@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου