Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ο Τσίπρας, ο Αβραμόπουλος και ο σχηματισμός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας

Μπροστά στην εμφανή αδυναμία Τσίπρα να διαχειριστεί τον λεγόμενο “έντιμο συμβιβασμό” σε ότι να κάνει με το εσωτερικό του κόμματος του, πληθαίνουν ξανά τις τελευταίες μέρες τα σενάρια που προβλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Και δεν μιλάμε ούτε γα δημοψήφισμα, ούτε για εκλογές.
Αλλά για τον άμεσο σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ (ή έστω του μεγαλύτερου κομματιού του) που θα αναλάβει την εθνική ευθύνη να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να γλιτώσει την χώρα από την χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες η Κυβέρνηση αυτή, που ΔΕΝ θα προκύψει από εκλογές αλλά από την σημερινή Βουλή, θα πρέπει να έχει πολιτικό ορίζοντα τουλάχιστον ενός έτους και στις θέσεις κλειδιά (υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας, Γενικό Λογιστήριο κ.λ.π.) θα πρέπει να βρίσκονται πρόσωπα που δεν ανήκουν σε κόμματα και διαθέτουν εγνωσμένο κύρος εντός και εκτός Ελλάδος.
Και προφανώς δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.
Το ζήτημα βεβαίως που τίθεται, είναι ποιό θα είναι εκείνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας αλλά και θα αναλάβει το πολιτικό ρίσκο να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά με γυμνά χέρια.
Όλες οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών συγκλίνουν στο πρόσωπο του σημερινού Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο οποίος διαθέτει υψηλό βαθμό αποδοχής στο εξωτερικό , προσωπικές γνωριμίες και καλές σχέσεις με το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, αλλά και αποδοχή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ενώ σε ότι έχει να κάνει με το εσωτερικό της χώρας, παραμένει δημοφιλής σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων, από την Δεξιά έως την Αριστερά.
Το μεγάλο ζητούμενο βεβαίως είναι τι θα πράξει τελικά ο Τσίπρας, ο οποίος έχει τρεις μόνο επιλογές:
–Να υπογράψει ο ίδιος τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές με αποτέλεσμα να στρέψει εναντίον του το μισό κόμμα και το σύνολο των ψηφοφόρων του. Και να καταρρεύσει άμεσα.
–Να κάνει στην άκρη – έστω και για μερικούς μήνες – να συμβάλει στον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και να συναινέσει παράλληλα σε μια επιλογή τύπου Αβραμόπουλου για την πρωθυπουργία.
Το τρίτο σενάριο είναι αυτό που φαντάζεστε, το εφιαλτικό. Να σκάσει στα χέρια του η βόμβα της χρεοκοπίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καθόλου πλέον χρόνος και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου.
Για αυτό και οι εξελίξεις (αρνητικές, θετικές ή… εφιαλτικές) θα είναι ραγδαίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου