Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Aγρια πόλωση με φόντο τα νέα γκάλοπ.

Σε μάχες εκ του συστάδην αποδύονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές. Σκηνικό άγριας πόλωσης καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ προηγείται από 0,5 έως 5,7 μονάδες.
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση, στο νέο ...

δίπολο που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, έτσι όπως καταγράφηκε στα γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν χθες σε 5 κυριακάτικες εφημερίδες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δείχνουν να διατηρούν τις δυνάμεις τους με μικρές αυξητικές τάσεις, ενώ συμπιέζονται τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από τη νέα δικομματική διαμάχη.

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από 0,5 έως 5,7%, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερη δυναμική στο νέο διπολικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται και στα 5 γκάλοπ να κινείται μεταξύ του 12,6% και του 15,2%, διατηρώντας τις δυνάμεις που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογές, ενώ διαθέτει μια ανοδική τάση που οφείλεται σε «επαναπατριζόμενους» ψηφοφόρους του Κινήματος οι οποίοι είτε ψήφισαν άλλο κόμμα στις 6 Μαΐου είτε δεν συμμετείχαν στις εκλογές.
Aγρια πόλωση με φόντο τα νέα γκάλοπ

Αντίστοιχα και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά της με αυξητικές τάσεις, αφού στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται από 4,5 έως 6,3%.

Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να «λεηλατείται» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι ψηφοφόροι του κατευθύνονται στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, και καταγράφει απώλειες σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό (10,6%) από 2,9% έως και 5,2%.

Το ΚΚΕ «αιμορραγεί» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσκοπικά φαίνεται να «χάνει» από 2,19% έως και 4%, αφού οι ψηφοφόροι του δείχνουν να γοητεύονται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» με τη δημοσκόπηση της Marc
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» με τη δημοσκόπηση της Marc

Η Χρυσή Αυγή μειώνει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα αλλά καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή με ποσοστά που κυμαίνονται από 4,4 έως 5,5%, ενώ τα μικρότερα κόμματα (Οικολόγοι - ΛΑΟΣ) φαίνεται να «συμπιέζονται» κάτω από την πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο η έρευνα της MRB καταγράφει την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Δημιουργία Ξανά που προήλθε από τη συνεργασία των κ. Σ. Μάνου και Θ. Τζήμερου, ενώ μειώνονται αισθητά τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το τελευταίο στοιχείο διαμορφώνεται σύμφωνα με δημοσκόπους από τη διάθεση των πολιτών να οδηγηθούν στις κάλπες προκειμένου να καταγράψουν την πρόθεσή τους να σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στη δημοσκόπηση της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», δύο στους τρεις πολίτες (64,8%) ζητούν σκληρή διαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, ενώ σε ποσοστό 82,4% δηλώνουν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ακόμα και αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην έρευνα της Pulse για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» καταγράφεται η μεγαλύτερη συσπείρωση στη ΝΔ (85%) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (80%) με τον ΣΥΡΙΖΑ (79%).

Αντίστοιχα στην έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» προκύπτει η ενίσχυση της ΝΔ από την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς καταγράφεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 40,3%.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το σκηνικό πόλωσης και οι προβλέψεις

Το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας που πραγματοποίησε η Marc για το «Εθνος της Κυριακής». Προβάδισμα στην παράσταση νίκης εμφανίζεται να έχει η ΝΔ, αφού το 53% των πολιτών πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ έναντι 31% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα «πιο κόμμα θέλετε να βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές», το 32,7% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά για τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις 2 μονάδες πίσω (29,8%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου