Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΟΡΑ

Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι το ουσιαστικό «αγκάθι» του κόμματος είναι η πολιτική του

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Φαίνεται ότι στη Ν.Δ. ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουν. Αλλιώς δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πρεμούρα των ανθρώπων που περιβάλλουν τον πρόεδρο του κόμματος να ανακοινώσουν: πρώτον την... κυβέρνηση Ν.Δ. και, δεύτερον, ότι σε αυτήν δεν θα μετέχει η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και αυτό διότι και άκαιρο είναι ως ζήτημα και διότι δεν μπορεί να μιλάς για αξιοκρατία και να επιλέγεις ως κριτήριο τη συγγένεια. Με αυτή τη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε καν να είναι βουλευτής (όπως και αρκετοί άλλοι βουλευτές) αλλά και πολλά από τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν σήμερα δεν θα βρίσκονταν στην Πειραιώς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα πέρα από τα επικοινωνιακά τρικ. Διότι ζημιά κάνουν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τον... μπερντέ και όχι αυτά που κινούνται στο φως και κρίνονται για τις πράξεις τους. Αυτά ως προς τα πρόσωπα. Ας περάσουμε όμως στην ουσία του ζητήματος.

Φαίνεται ότι κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το ουσιαστικό πρόβλημα του κόμματος. Και αυτό είναι η πολιτική της και το αφήγημα που πρέπει να διαμορφώσει για την επόμενη μέρα. Δυστυχώς η σημερινή Νέα Δημοκρατία έχει αποκοπεί από ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της, καθώς όσα πρεσβεύει και οι περίεργες συμμαχίες που διαμορφώνει την αποκόβουν ακόμη περισσότερο από αυτό. Ως τώρα οι στρατηγικές επιλογές της και τα τοξικά πρόσωπα που τις διαμορφώνουν έχουν οδηγήσει σε απανωτές ήττες.

Επί μήνες η Ν.Δ. εγκλωβιζόταν στο αίτημα «εκλογές τώρα», ώσπου έγινε γραφική η απαίτηση. Εκλογές φυσικά δεν έγιναν, γιατί πολύ απλά δεν τις αποφασίζει ποτέ η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση. Στην ελληνική περίπτωση, εκτός από την κυβέρνηση, και οι θεσμοί.

Στη συνέχεια η Ν.Δ. επικέντρωσε την κριτική της στο «αντιευρωπαίος Τσίπρας». Ηττα στρατηγικής δεύτερη. Ο Τσίπρας σήμερα έχει μετατραπεί όχι απλώς σε φιλοευρωπαίο αλλά και σε παίκτη της Ε.Ε., μια και οι εξελίξεις τον ευνόησαν, όπως και οι θεσμοί. Επί μήνες κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επέμεναν να μην κλείσει την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός, γιατί ούτε μπορεί ούτε θα τα καταφέρει. Η αξιολόγηση όχι μόνο κλείνει αλλά η κυβέρνηση οδεύει -με την κάλυψη φυσικά και των θεσμών- στην «έξοδο» από το Μνημόνιο και στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους δανειστές.

Μιας σχέσης υβριδικής, που θα συνδέει το χρέος με τη στήριξη της Ελλάδας. Αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό του αφηγήματος που διαμορφώνει η κυβέρνηση.

Και η Ν.Δ. με τι ασχολείται; Με τα βλήματα και το... καζίνο! Πολιτικά όμως τι προτείνει;

• Ποια είναι η θέση της για τους πλειστηριασμούς; Οτι είναι ψεύτης ο Τσίπρας;

• Ποια είναι η θέση της για τα κανάλια; Να μην μπουν νέοι παίκτες;

• Ποια είναι η θέση της για το νέο υβριδικό Μνημόνιο και το χρέος;

• Ποια είναι η θέση της για τη νέα Ευρώπη που σχηματοποιείται;

• Ποια είναι η θέση της για το «νέο» ΠΑΣΟΚ;

• Ποια είναι η θέση της για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα;

• Ποια, ποια, πολλά τα ποια για τη Ν.Δ. και γι’ αυτά δεν υπάρχει πειστική απάντηση, κοστολογημένη και εγκεκριμένη από τους θεσμούς.

• Ποια από αυτά που κάνει ο Τσίπρας δεν τα υποστήριζε με πάθος η Ν.Δ.;

Γι’ αυτά ζητούνται πειστικές απαντήσεις και όχι για το αν είναι η Ντόρα ή ο Κώστας στην κυβέρνηση. Διότι το πραγματικό πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ιδεολογικό και πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου