Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Άρθρο Τράγκα: Η οικονομική Χούντα του Μνημονίου θα «πέσει» από Εθνική Τραγωδία

Γιώργος  Τράγκας

Δεν πρόκειται να έρθει καμία ανάπτυξη σε μια περιοχή που δεν έχει αποταμίευση, δεν έχει κατανάλωση και παραμένει στα capital controls.

Οι δικτατορίες και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα «πέφτουν» ή από εκτεταμένη λαϊκή εξέγερση ή από απώλεια εθνικού εδάφους που οδηγεί σε βίαιη ανατροπή τους.

Αυτό συνέβη με τους άφρονες και μειοδότες απριλιανούς που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να διχοτομήσει de facto την Κύπρο. 
Αυτό συνέβη και με την αργεντίνικη χούντα όταν η απόβαση στα Φόκλαντ οδήγησε στην πολιορκία των Νήσων από το βρετανικό ναυτικό, πράγμα που ανέτρεψε η χούντα του Γκαλτιέρι. Εκεί βέβαια, στην τραγική Αργεντινή ακολούθησαν κυβερνήσεις (Αλφονσίν, Μένεμ, Λα Ρούα) που αμνήστευσαν τους πραξικοπηματίες και ενέπαιξαν τον λαό, μέχρι που οι ήχοι από τις κατσαρόλες πυροδότησαν το μεγάλο «λαϊκό ηφαίστειο».

Το μνημόνιο είναι οικονομική χούντα. Δεν θα έχει κανένα αίσιο τέλος. Δεν πρόκειται να έρθει καμία ανάπτυξη σε μια περιοχή που δεν έχει αποταμίευση, δεν έχει κατανάλωση και παραμένει στα capital controls. Η τυραννία των δυνάμεων κατοχής και το ξεζούμισμα εκατομμυρίων Ελλήνων έφεραν τον ξεριζωμό όλης της νεότητας. Οι νέοι με πτυχία, γλώσσες και προσόντα, η παραγωγική δύναμη του τόπου, έφυγε στην ξενιτιά. Πίσω έμειναν οι πιο ηλικιωμένοι. Γιατί το κρύβουμε; Υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία από πλευράς εφεδρειών. Ποιοι θα πάνε να πολεμήσουν; Οι εξηντάρηδες και οι εξηνταπεντάρηδες; Οι αντιεξουσιαστές; Οι μεσήλικες με τη λιγοστή σύνταξη ή το χαρτζιλίκι του Τσίπρα;

Πολύ περισσότερο όταν αυτή η κατοχή, αυτή η παρατεταμένη αναξιοπρεπής διαβίωση, «καίει» τις ψυχές και το φρόνημα των περισσότερων Ελλήνων. Και δεν είναι μόνο η καύση των Ελλήνων στα οικονομικά κρεματόρια. Είναι και η αποξήλωση όλων των εθνικών χαρακτηριστικών. Είναι η σύγκρουση των πιονέρων του μνημονίου με την Εκκλησία, με τη Δικαιοσύνη, με τον Τύπο, με όσους θέλουν να αρθρώσουν έστω και μία λέξη εναντίον της υποταγής και της εκχώρησης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η οικονομική δικτατορία θα φέρει νομοτελειακά τον εδαφικό διαμελισμό. Οσα έγιναν επί μνημονίου, τσάκισαν την κοινωνική συνοχή και έκαναν ευάλωτη την Αμυνα, η οποία στερείται και πιστωτικών γραμμών ανεφοδιασμού, αφού για όλα πρέπει να συναινέσουν οι ξένοι. Οι απέναντι γείτονες προετοιμάζονται από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η είσοδός μας στο μνημόνιο. Με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο κατέλυσαν de facto την πολιτική κυριαρχία της Ελλάδος στην περιοχή.

Ποια οικονομία και ποιος πληθυσμός μπορούν να λειτουργήσουν, όταν ο Τούρκος δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές 365 μέρες τον χρόνο για να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά;

Ηδη η Τουρκία απαιτεί να πάρει 125 βραχονησίδες και νησιά του Αιγαίου αμφισβητώντας στα ίσα τη Λωζάννη. Ταυτόχρονα, ζητάει μεγαλύτερη αυτονομία στη Θράκη και αυτό είναι η πρώτη φάση για ένα νέο Κόσοβο. Στην Κύπρο προωθεί de facto διχοτόμηση λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για το αδιέξοδο, αφού δεν δέχονται την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στον Βορρά.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι το μνημόνιο «λιώνει» όλες τις αντιστάσεις και αφαιρεί κάθε ικμάδα δύναμης από την Ελλάδα. Ο Ταγίπ γνωρίζει ότι κανένας Ευρωπαίος εταίρος δεν πρόκειται να «τα χαλάσει» με την Τουρκία ή να θυσιάσει έστω και έναν φαντάρο του για χατίρι της μικρής και ανύπαρκτης οικονομικά Ελλάδας. Γιατί θα θυσιάσει μια αγορά 100.000.000 Τούρκων, για μια χούφτα Ελληνες μεγάλων ηλικιών που δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν, παρά μόνο για ένα πιάτο φαΐ.

Ο «σουλτάνος» διαισθάνεται ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία φοβάται. Και ταυτόχρονα είναι αμαρτωλή, βούλιμη και έτοιμη να παζαρέψει τον… «εκσυγχρονισμό» της Λωζάννης. Γι’ αυτό πότε ο ίδιος και πότε ο Τσαβούσογλου προειδοποιούν ότι ή θα λύσουμε το θέμα του Αιγαίου με διπλωματία ή διεθνές δικαστήριο ή θα πάρουμε -λένε- τα νησιά με τον στρατό!

Εμείς αγοράζουμε μεταχειρισμένα ελικόπτερα ή αναβαθμίζουμε παλαιά αεροπλάνα, ενώ ο γείτονας αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους ή αγοράζει F-35 και ρωσικούς πυραύλους.

Εδώ, έχουμε ένστολους σε πλήρη δυσφορία από τη συμπεριφορά όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Δεν υπάρχει πυλώνας του ελληνικού κράτους που να μην έχει ρήγματα, εξαιτίας του μνημονίου.

Η οικονομική χούντα, το μνημόνιο, θα καταρρεύσει όταν ένας νέος «Αττίλας» θα αρπάξει ένα κομμάτι ελληνικού εδάφους. Οταν θα υπάρξουν υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στους Τούρκους.

Οι ξένοι, που σήμερα εμφανίζονται να υπερασπίζονται τη Λωζάννη, όταν έρθει η στιγμή θα πιέσουν την Ελλάδα να προβεί σε αναδιανομή εδαφών, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Δεν τους ενδιαφέρει η ακεραιότητα της χώρας μας.

Αντίθετα, όσο πιο αδύναμο είναι το προτεκτοράτο τόσο καλύτερα θα μπορούν να το ξεζουμίζουν και να το αποφλοιώνουν εις το διηνεκές. Ηδη το έχουν κάνει «αποθήκη» μεταναστών, έχουν διώξει σχεδόν όλες τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει hot spots στα ακριτικά νησιά και επιθυμούν (όπως παλιά) τα κράτη της Βαλκανικής να είναι μικρά και απολύτως ελεγχόμενα.

Ο εδαφικός διαμελισμός, η παραχώρηση εδαφών στην Τουρκία, θα έχει ως αντάλλαγμα τη «δραπέτευση» της Ελλάδος από το μνημόνιο. Δηλαδή θα δώσουν στην Ελλάδα την ψευδαίσθηση ότι επιστρέφει από την τυραννία στη δημοκρατία, όπως συνέβη και με την πτώση της χούντας -μετά την εισβολή του Αττίλα- με την επιστροφή στη δημοκρατία που οδήγησε στην οικονομική κατοχή.

 

 

Από τη στήλη «Αποκλίνουσα Συμπεριφορά» στην Ελευθερία του Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου