Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ! Άφησαν ελεύθερο τον πατέρα- βιαστή, αλλά δημοσιοποιούν τα στοιχεία του στιγματίζοντας το παιδί

Η ΕΛΑΣ δημοσιοποίησε στο site της (astynomia.gr ) τα στοιχεία του πατέρα που μαζί με τον εραστή του βίαζαν τον 12χρονο γιο του - Μοιραία όμως η έκθεση του δράστη οδηγεί στην αποκάλυψη των στοιχείων του ανήλικου θύματος

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε πριν από λίγη ώρα η Εισαγγελία, δίνοντας εντολή προς την αστυνομία να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των δύο ανδρών που βίαζαν συστηματικά τον δωδεκάχρονο γιο του ενός, ενός παιδιού με ελαφρά νοητική υστέρηση, στο Άργος.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο, αντιθέτα με άλλες περιπτώσεις παιδεραστών, η συγκεκριμένη περίπτωση έχει μια σημαντική ειδοποιό διαφορά: Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του θύτη, οδηγεί αυτόματα στη δημοσιοποίηση και των στοιχείων του θύματος, αφού πρόκειται για πατέρα και γιο.  Μπορεί λοιπόν, κατά την εισαγγελική εντολή δημοσιοποίησης να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο και η ανηλικότητα, όμως δεν προστατεύεται το ίδιο το θύμα. Και αυτό αποτελεί τη δεύτερη και σημαντικότερη αντίφαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην προκειμένη περίπτωση, αφού ο δράστης έχει αφεθεί ελεύθερος! Με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου, ο κατηγορούμενος πατέρας δεν θα μπορούσε να προφυλακισθεί αφού έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και έτσι έμεινε εκτός φυλακής και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Προφυλακιστέος κρίθηκε μόνο ο σύντροφός του  μέχρι τη δίκη τους, οπότε θα αποφασισθεί εκ νέου η ποινική μεταχείριση και των δύο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, και για την προστασία του τεκμηρίου της αθωότητας τα στοιχεία των κατηγορούμενων για εγκληματικές πράξεις δεν δημοσιοποιούνται επισήμως από τις διωκτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη, παρά μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την προστασία του υπέρτερου αγαθού, που είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος. Σ' αυτή τη βάση δημοσιοποιούνται κατά καιρούς τα στοιχεία παιδόφιλων και παιδεραστών, αλλά και κατηγορουμένων για άλλες σοβαρές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα, τα στοιχεία των εμπλεκομένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Μάλιστα, οι σχετικές αποφάσεις δημοσιοποίησης έχουν κατά κανόνα χρονική διάρκεια τριών έως μηνών και από την παρέλευση αυτού του χρονικού περιθωρίου τα στοιχεία θεωρούνται και πάλι ως μη δημοσιοποιηθέντα, πάντα με κριτήριο την προστασία του τεκμηρίου της αθωότητας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως αφορά πατέρα- δράστη και παιδί- θύμα, που εξ ορισμού έχουν κοινά στοιχεία ταυτότητας. Κι αν υποθέσει κανείς ότι το άμεσο περιβάλλον γνωρίζει ήδη την ταυτότητα του θύματος, η δημοσιοποίηση δεν προστατεύει το παιδί από όλους εκείνους που ενδεχομένως υποψιάζονταν, αλλά δεν είχαν την επίσημη επιβεβαίωση των υποψιών τους. Το protothema.gr επιλέγει να μην δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο site της αστυνομίας  www.police.gr για να μη δώσει βορά το παιδί και τη μητέρα του στην κοινωνική κριτική και να μην ενισχύσει περαιτέρω το στιγματισμό ενός πλάσματος που υπέφερε στα χέρια του ανθρώπου που το έφερε στον κόσμο.

http://dexiextrem.blogspot.gr/2016/07/blog-post_8039.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου