Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΟΡΔΑ...

Τον δρόμο για την Βουλή παίρνει υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος με επιχορηγήσεις για επενδύσεις, προκειμένου να ερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά.
Η δικογραφία για επενδύσεις που ουδέποτε πραγματοιήθηκαν..
.


σχηματίστηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και ήδη έχει καταστεί κατηγορούμενος στενός συνεργάτης του κ. Σκορδά για ηθική αυτουργία σε απιστία, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ», που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με ποσό ύψους 800.000 ευρώ. Κατηγορούμενοι, επίσης, είναι άλλοι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου . Η Εισαγγελία Διαφθοράς εκτός από τη Βουλή διαβίβασε το φάκελο και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων.

Η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως, σύμφωνα με την δικογραφία αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης.

Από την έρευνα των Εισαγγελέων διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.

Έτσι το 2010 αποφασίστηκε η απένταξη της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημά της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το αίτημά της θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση περί συνέχισης της επένδυσης διαφώνησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα στα τέλη του 2012 να αποκαλυφθεί πως η εταιρεία από το 2010 είχε παύσει να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, είχε πουλήσει τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.

Η δικογραφία για τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης θα ανατεθεί σε ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου