Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

«Οχι» είπε ο Καραμανλής στον Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Οι λόγοι της άρνησης του πρώην Πρωθυπουργού
Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλήςστον Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής ήταν κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο να είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Πρωθυπουργός, αν και θεώρησε
τιμητική την πρόταση του κ. Τσίπρα, καθώς ήταν μια υπερβατική κίνηση, δεν άλλαξε θέση και παρέμεινε στο «όχι».
Το Βήμα ήδη από τις 18 Ιανουαρίου με ρεπορτάζ του υπό τον τίτλο «θέλουν ιστορικό συμβιβασμό για την προεδρία», είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Καραμανλής είχε πολλές ενστάσεις, εκτός του επιχειρήματος περί των αρμοδιοτήτων και του ρόλου που έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να είναι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα τη χρονική στιγμή που ίσως προκύψει σύγκρουση με την Ευρώπη, ενώ λέγεται ότι είχε τονίσει πολλάκις στους συνομιλητές του πως δεν θα δημιουργούσε και πρόβλημα στην παράταξή του.
Η δεύτερη κεντροδεξιά επιλογή του κ. Τσίπρα ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φαίνεται όπως έγραψε πρώτο το Βήμα, να είναι ο υποψήφιος που θα προταθεί από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Υπό τη σκιά των πολλών δηλώσεων βουλευτών της ΝΔ για θετική ψήφο τους είτε στον κ. Καραμανλή είτε στον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και διαφόρων σεναρίων που κυκλοφορούσαν για αποχή της ΝΔ από την ψηφοφορία, κίνηση που εάν γινόταν θα αποτελούσε ένα ακόμα πλήγμα στο αστικό προφίλ της κεντροδεξιάς, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον Έλληνα Επίτροπο στην Ε.Ε. και του ανακοίνωσε ότι εάν προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας, η ΝΔ θα τον στηρίξει. 

1 σχόλιο: