Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχει κάτι που μας φυλάνε για έκπληξη;

Πόσο υπεύθυνος μπορεί να είναι κάποιος που καλεί τον κόσμο να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην εφορία; Κι αυτός ο κάποιος δεν είναι οποιοσδήποτε, αλλά o πιο άμεσος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο κ. Νίκος Παππάς. Η νέα τρύπα που θα δημιουργηθεί στα δημόσια ταμεία δεν αφορά τον
ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ενδιαφέρει την αυριανή κυβέρνηση το που θα βρει τους πόρους που απαιτούνται για να ασκήσει την φιλολαϊκή της πολιτική;  Η δήλωση αυτή δεν ήταν τυχαία!

Μπορούμε να φανταστούμε ένα κόμμα που εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις ως σίγουρος νικητής των εκλογών να ζητά από τους ψηφοφόρους του να τινάξουν στον αέρα τα δημόσια ταμεία; Τι δεν πάει καλά εδώ; Τι είναι εκείνο που δεν έχουμε "πιάσει";

Ήταν τραγική η δήλωση Παππά και σίγουρα όχι τυχαία. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι βγήκε να την "μαζέψει" το βράδυ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι "χωρίς πληρωμή φόρων το κράτος δε στέκεται στα πόδια του". Η δήλωση του κ. Παππά, όμως, πέτυχε τον στόχο της. Το ότι "μαζεύτηκε" αργά το βράδυ κι όχι αμέσως μας βάζει σε μεγαλύτερο προβληματισμό.

Θα πει κάποιος ότι η δήλωση του κ. Παππά αφορούσε μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι σωστό. Μόνο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα στην κοινωνία που για τον έναν ή τον άλλο λόγο αρνείται να πληρώσει τις οφειλές του στην εφορία. Η ζημιά από αυτό το "ρεύμα" των τελευταίων εβδομάδων είναι ήδη μεγάλη και σε αυτή οφείλεται η τρύπα των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα. Κι ο κ. Παππάς κλείνει το μάτι σε αυτό το "ρεύμα", εντείνοντας έτσι το πρόβλημα.

Μα, είναι άδικοι οι φόροι στα ακίνητα! Πράγματι είναι άδικοι. Και στηρίζονται σε πλασματικές αντικειμενικές. Και είναι προκλητικό το γεγονός ότι οι εμπνευστές της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν επιβραβευτεί από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Και τι μας λέει ο κ. Παππάς; Να μην πληρώσουν οι πολίτες τον άδικο αυτόν φόρο. Πολύ καλά!

Μόνο που δεν θα καταργήσουν τον φόρο! Θα επιβάλλουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ των 3,6 δισ. ευρώ που αφορούσε όλα τα ακίνητα ήταν άδικος. Επειδή επέβαλε φόρο για την κατοχή των ακινήτων. Ο κ. Τσίπρας είχε  δεσμευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει έναν τέτοιο φόρο, έναν φόρο κατοχής. Ότι δεν θα βάλει φόρο που δεν συνδέεται με πραγματικό έσοδο. Από που θα πάρουν, λοιπόν, τα δύο δισεκατομμύρια; Η άσκηση βγαίνει μόνο αν υπερφορολογηθούν κάποιοι ιδιοκτήτες με φόρους πολλαπλάσιους από αυτούς που πληρώνουν σήμερα οι άνθρωποι αυτοί με τον ΕΝΦΙΑ!

Αλλά αυτό είναι το ένα μόνο ζήτημα. Το άλλο αφορά την γενικότερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνει ο κ. Παππάς και λέει αυτό, βγαίνει η κα Βαλαβάνη και μας λέει ότι δεν θα τα βρούμε με την Ευρώπη και ότι δεν χρειαζόμαστε την δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, βγαίνει ο κ. Δρίτσας και μιλάει για την δημιουργία κρατικής εταιρείας στην ακτοπλοΐα. Να μην ξεχάσουμε και τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο που μίλησε χτες για σεισάχθεια για όλων των ειδών τα χρέη!

Ερώτηση: Πώς θα συνεχίσουμε χωρίς πόρους σύντροφοι και που θα βρείτε τα λεφτά για να ανοίξετε την ΕΡΤ, να κρατικοποιήσετε τον ΟΤΕ, να χαρίσετε χρέη  και να υλοποιήσετε όλες τις άλλες δεσμεύσεις σας; Υπάρχει κάτι που μας το φυλάτε για έκπληξη;

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου