Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ!!!

Η απόλαυση ενώ ποτηριού λευκού κρασιού σε σταθερή βάση μπορεί να βλάψει τα δόντια εκτιμούν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι, οινοπαραγωγοί και δοκιμαστές θα πρέπει να το γνωρίζουν από πρώτο χέρι.Τα όξινα χαρακτηριστικά του λευκού κρασιού δεν έχουν να κάνουν με το αλκοόλ που πειέχει αλλά με την αλκαλικότητα του κρασιού γνωστό ως ph και τη διάρκεια κατά την οποία έρχεται ερχεται επαφή με τα δόντια.Η κατανάλωση τυριού παράλληλα με κρασί μπορεί να αντιμετωπίσει την φθορά των δοντιών καθώς το τυρί περιέχει ασβέστιο και αυτό που «χτυπάει» το λευκό κρασί στα δόντια είναι το ασβέστιό τους τονίζει ο κ.Μπρίτα Βιλερσχόισερ, επικεφαλής της ομάδας του πανεπιστημίου Johannes Gutenberg της Γερμανίας που πραγματοποίησε τη μελέτη.Σε εργαστηριακά πειράματα,δόντια ενηλίκων τοποθετήθηκαν σε λευκό κρασί για μια ημέρα και διαπιστώθηκε απώλεια ασβεστίου και φωσφόρου σε σημαντικό βαθμό.Οι ποικιλίες κρασιών του Ρήνου φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στα δόντια, ενώ τη μικρότερη η κόκκινη Rioja και το Pinot noir.
Ακόμη και αν πλύνει κανείς καλά τα δόντια του μετά από μια βραδιά οινοποσίας, μακροχρόνια,θα πληρώσει και αυτός το τίμημα.Μάλιστα, το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα οδηγώντας σε απώλεια μεγαλύτερης ποσότητας οδοντικού
σμάλτου.Όταν το κρασί καταναλώνεται κατά της διάρκεια του φαγητού οι επιπτώσεις στα δόντια μετριάζονται καθώς το σάλιο που δημιουργείται εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό την οξύτητα του κρασιού. Μια καλή λύση σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι τα δόντια να βουρτσίζονται μισή ώρα μετά την κατανάλωση κρασιού, ώστε να δοθεί ο χρόνος στο σμάλτο να ανακάμψει από την όξινη επίθεση και να μην φύγει με το βούρτσισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου