Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την αριστερά και τους Αν.Ελ. τελειώσαμε με τα παραμύθια και τις εύκολες λύσεις. Είναι χρήσιμο να καταλάβουμε ποιές υποχρεώσεις ανέλαβε η χώρα και θα πληρώσουν οι πολίτες, όπως αυτές αποτυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν των 19 της Ευρωζώνης.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ χαμηλότερης τάξης από τα πρόσφατα συμφωνηθέντα φτάνοντας σταδιακά στο υψηλό 3,5% στο τέλος του προγράμματος το 2018.
Τον Οκτώβριο του 2015 θα προχωρήσει είτε σε καθιέρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία είτε σε ισοδύναμα μέτρα.
Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετέχουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι τους, ενώ αποκλείστηκε το κούρεμα των καταθέσεων.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να φέρει νομοθετική ρύθμιση μη αποκλειομένης της ίδρυσης <<κακής τράπεζας>>, που θα πάρει επάνω της όλα τα κόκκινα δάνεια. Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες δεν είναι ακόμη καθαρό.
Από τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος θεωρείται η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες αποκλείεται το ξεπούλημα ( γι αυτό γίνεται αναφορά στο κείμενο) ενώ θα περιλαμβάνει και τη διαχείριση μειοψηφικών πακέτων μετοχών (εννοεί κρατικά?) των τραπεζών. Το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο (προφανώς από το κράτος) και ο νόμος ίδρυσής του θα έχει ψηφιστεί ως τον Οκτώβριο του 2015 ώστε να λειτουργεί από το Δεκέμβριο. Από τα έσοδα που θα προκύψουν το 50% θα χρησιμοποιηθεί για εξόφληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το 25% για εξόφληση του χρέους και το 25% για επενδύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να νομοθετήσει εντός των προσεχών ημερών νέα φορολογικά μέτρα, μειώσεις κρατικών δαπανών, αναθεώρηση των κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησης και των κανόνων της αγοράς. Επίσης θα επεκτείνει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στις 15.7 (ακύρωση υπαναχωρήσεων από προηγούμενες δεσμεύσεις). Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου με θέματα που εντόπισαν οι θεσμοί περιλαμβανομένου του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το πρόγραμμα θα κοστίσει 86 δις. Από αυτά τα 25 δις αφορούν τις τράπεζες. Η πρώτη δόση είναι 26 δις. Από αυτά τα 10δις θα πάνε κατευθείαν στις τράπεζες, τα 13 δις θα δοθούν έως τις 20 Αυγούστου ενώ το υπόλοιπο θα δίνεται τμηματικά με εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, πιστοποίησή τους από τους θεσμούς και έγκρισή τους στο Euro Working Group. Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι διαθέσιμη μετά την πρώτη επιθεώρηση και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.
Το κούρεμα του χρέους αποκλείεται. Η εκτίμηση της βιωσιμότητας του και η διασφάλισή της μπορεί να γίνει με πιθανά πρόσθετα μέτρα (μεγαλύτερη διάρκεια και χρόνοι αποπληρωμής) στο πλαίσιο του προγράμματος και μετά από την πρώτη θετική έκθεση εφαρμογής του.
Τέλος οι 19 θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο στη διεύθυνση του ταμείου (προφανώς εννοεί των ιδιωτικοποιήσεων), όσο και στην εκτίμηση του χρέους, τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα. Επίσης εκτιμούν ότι έως τις 19 Αυγούστου θα έχει εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαiκή Επιτροπή να υπογράψει το νέο μνημόνιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου