Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΚΑΝΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΠΑΡΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΝΤΟΡΑ ΕΙΣΦΕΡΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ.

        ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΑ ΟΔΕΥΣΕΙ ΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

        ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΠΑΝΟΣ

     ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΒΕΡΥΚΙΟΥ –ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΠΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ. ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΥ ΕΝΤΕΧΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ, ΕΝΩ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ.

     ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.


Είναι ποτέ δυνατόν ο Αρχηγός της ΝΔ να πήγε στην Ρωσία και να ανακοινώθηκε από τους κομματικούς του κύκλους πως συναντήθηκε με τον Βλαδιμίρ Πούτιν – ενώ ...



τέτοια συνάντηση δεν φαίνεται να έγινε ποτέ; Κατ' αρχήν δεν θα ήταν καθόλου υποτιμητικό να γνωστοποιηθεί η απόλυτη αλήθεια. 
Η συνάντηση με τον πρώην Αντ/δρο της Ρωσικής κυβέρνησης και παλιό Υπουργό Αμυνας κ. Ιβάνωφ, που τώρα ανέλαβε καθήκοντα προσωπάρχη του Κρεμλίνου εν όψει προφανώς επιστροφής του Βλ. Πούτιν στην Προεδρία, κάθε άλλο παρά υποτιμητική είναι. 
Τα συμπλεγματικά όμως στελέχη με την επαρχιακή νοοτροπία που περιβάλλουν την ηγεσία της ΝΔ προτίμησαν το ψεύδος – που τελικά εντυπωσιάζει μόνο τους ίδιους – από την γυμνή αλήθεια. 
Η συμπεριφορά όμως αυτή αντανακλά άσχημα και στις πολιτικές προοπτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Αν ψεύδονται και για τέτοια ακόμη ζητήματα ενώ βρίσκονται ακόμη εκτός εξουσίας, ο κόσμος ανατριχιάζει για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν τελικά έπαιρναν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. 
Και δεν ομιλώ βέβαια για τους εκπροσώπους του Τύπου που βρέθηκαν στη Μόσχα και ανέλαβαν να μας «ενημερώσουν» έγκυρα και έγκαιρα…

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ


Οι Σύνοδοι Κορυφής διαδέχονται η μία την άλλη, χωρίς μέχρι τώρα απτά αποτελέσματα. Τι αναμένετε από τη Σύνοδο της Δευτέρας;

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν κάτι από αυτούς τους ανεπαρκείς ηγέτες και την πολιτική ιδεολογικής πειθαρχίας στο μοντέλο λιτότητας που εφαρμόζουν. Πρόκειται για την αποτυχημένη συνταγή που ζούμε στο πετσί μας στη χώρα μας, με τον φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης-αύξησης του χρέους, που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο να κατέχει τα πρωτεία στους άνεργους και τους άστεγους! Αυτό το μοντέλο θέλει η γερμανική και η γαλλική Δεξιά να γενικευθεί σε όλη την Ευρώπη: λιτότητα διαρκείας και μαζική φτωχοποίηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε τον τόνο, λέγοντας ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση, συνδέοντάς τα όμως και με την ελαστικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας στην ΕΕ…

Είναι προφανές πως έχουν βάλει στο μάτι τον 13ο και τον 14ο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις. Αν όμως για την έλλειψη ανάπτυξης και για το χρέος ευθυνόταν το μισθολογικό κόστος, μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση θα συναντούσαμε σε χώρες όπως η Μπουργκίνα Φάσο, όπου οι μισθοί είναι ψίχουλα, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει τώρα ότι το εργατικό Δίκαιο πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο αλλά για «καλό σκοπό»: προς όφελος των νέων ανθρώπων… Τη δόξα της φαίνεται ότι ζήλεψε η κ. Διαμαντοπούλου, η υπ. «Παιδείας άνευ βιβλίων».

Μετά τον νεολογισμό «Πασόκ πλας», εσχάτως πλούτισε την ελληνική γλώσσα με τη λέξη… ευελφάλεια, χρυσώνοντας τη μετάφραση του flexicurity, την εργασιακή ανασφάλεια που τσακίζει τους νέους. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να μπουν σε «εργασιακή εφεδρεία», η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, μαζί και η κ. Διαμαντοπούλου;

Μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, και την de facto αποδυνάμωση των μηχανισμών διάσωσης, ποια είναι τα όπλα που πιστεύετε ότι διαθέτει πλέον η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή συστημική κρίση, που αγγίζει πλέον την καρδιά της Ευρωζώνης, την Ιταλία, τη Γαλλία, μόνο με ρήξη με τη σημερινή πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Θα πρέπει να πέσουν μερικά ταμπού. Ενδεικτικά αναφέρω: γιατί η ΕΚΤ να δανείζει φθηνά τις τράπεζες και όχι τα κράτη; Αμεσα να αλλάξει η αποστολή και η λειτουργία της, με παράλληλη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή μοντέλου και όχι τα κούφια λόγια.