Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Μαύρα μαντάτα» προανήγγειλε εμμέσως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας


«Καταστροφική επιλογή» κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Βουλή και στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Καταστροφική, διότι τα Ταμεία είναι φορτωμένα με 75 δισ. ομολόγων του Δημοσίου και μία μείωση της τάξης του 30% στα ομόλογα αυτά θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες «προσαρμογές» από τις προβλεπόμενες με το Μνημόνιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα για να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους.

«Θα πρέπει να «δαγκώσουμε την σφαίρα», κατά το αγγλοσαξωνικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο χαρακτηριστικά και ως...

περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου